STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 18. veljače 1930. godine otkriven je Pluton

Na današnji dan 1930. godine mladi astronom Clyde Tombough otkrio je Pluton. Deveti planet Sunčeva sustava, površine manje od Mjeseca te s temperaturom od minus 225 stupnjeva Celzijevih.

U trenutku koji će ga proslaviti za cijeli život imao je samo 24 godine. Radeći u Lowellovoj zvjezdarnici u Arizoni istraživajući nebeska tijeka uočio je  ‘zvijezdu u pokretu’ za koju su astronomi utvrdili da se radi o još nepoznatom planetu.

Zanimljivo je da je Plutonu ime dala Venetia Burney, jedanaestogodišnja djevojčica iz Oxforda u Engleskoj. Njezin je prijedlog prihavećn iz više razloga, a među njima je i taj da su početna imena inicijali Percivala Lowella, koji je godinama ranije predvidio postojanje tog planeta, a prema kojemu je i nazvana zvjezdarnica u kojoj je Pluton otkriven.

Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena. Kada je najbliže Suncu udaljen je 4.5 milijardi km, a kada je najdalje, njegova je udaljenost od gotovo 7.5 milijardi km. Toliko je udaljen od Sunca, da svjetlosti treba čak pet sati da stigne do njegove površine. Promjera je oko 1.200 km, a Sunce obiđe jednom u 248 godina.

Tombough je umro 17. siječnja 1997. godine u dobi od 90 godina. Dio njegovog pepela lansiran je na NASA-inoj sondi New Horizons na prvoj misiji istraživanja Plutona 2006. Iste godine, administrativnom odlukom Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je izgubio status planeta, našavši se u kategoriji patuljastih planeta.

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More