STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 150. obljetnica rođenja izumitelja čuvenog Elsa-fluida

Na današnji dan 1871. rođen je Eugen Viktor Feller, hrvatski industrijalac, farmaceut i pionir industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj.

Rođen je u Lavovskoj oblasti u Ukrajini. Doselivši u Hrvatsku, bio je vlasnik prve ljekarne u “Crvenom križu” u Grubišnom Polju gdje je 1897. godine započeo proizvodnju pripravaka Elsa-fluida, vodice koja je služila kao ljekovito sredstvo.

1899. postao je vlasnikom ljekarne Sveto Trojstvo u Donjoj Stubici, gdje se, zahvaljujući proizvodnji i prodaji “fluida” obogatio, preselio u Zagreb i sagradio prvu četverokatnicu. Tu je utemeljio tvornicu farmaceutskih proizvoda koja je zapošljavala više od 100 radnika. 1903. registrirao je pripravak protiv prehlade Elsa-fluid čime je službeno registriran prvi hrvatski brand. 

Proizvodnjom Fluida i spretnim poduzetništvom osvojio je tržišta Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, Engleske, Egipta, Kine, Japana i Amerike. Na svjetskom tržištu pojavio se i s kolekcijama kozmetičkih i higijenskih preparata kojima je jedan od sastojaka bio i “fluid”.

Bio je i veliki humanitarac koji je financijski pomagao studente, siromašne zagrebačke obitelji, djecu i razna dobrotvorna društva. 1918. godine otvorio fundaciju za pomoć majkama i obiteljima poginulih hrvatskih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata.

Umro je u Zagrebu 15. studenog 1936. godine.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.