STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 15 godina od smrti Ane Rukavine u registru više od 61 tisuća donatora

Ana Rukavina / Foto: screenshot YouTube

Ana Rukavina simbol je borbe za život. Borbe koju je izgubila 2006. godine, sa svega 29 godina, ali borbe zahvaljujući kojoj su do danas spašena 142 života.

Novinarki Vjesnika 2005. godine dijagnosticirana je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u Rebru. Iako se počela oporavljati, u listopadu godinu dana kasnije, bolest se vratila.

Hrvatsku je ujedinila svojim posljednjim pismom u kojem je pokazala ogromnu želju za životom i zamolila za pomoć u liječenju. Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Akcijom Želim život započelo je prikupljanje novaca za njezino liječenje u SAD-u, međutim, Ana se nije uspjela izboriti s bolesti.

Nakon njene prerane smrti, osnovana je Zaklada Ana Rukavina pod sloganom Želim život.

Ana Rukavina posmrtno je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, a Zakladi Ana Rukavina dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske za promicanje humanitarnih vrijednosti, poticanjem aktivnosti za osnivanje i rad Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i Banke matičnih stanica.

U petnaest godina Zaklada je upisala 61.539 donatora, a spašena su 142 života kojima je pomogla transplantacija iz Hrvatskog registra.

Ani u čast svakog prosinca Zaklada organizira veliki humanitarni koncert Želim život na glavnom zagrebačkom trgu, a pjesma istimenog naslova nezaobilazna je u radijskom eteru.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More