STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 108. obljetnica rođenja teniskog velikana Franje Punčeca

Hrvatski teniski velikan Franjo Punčec rođen je na današnji dan 1913. godine u Čakovcu.

Put do titule svjetskog teniskog asa i jednog od najboljih hrvatskih sportaša 20. stoljeća započeo je na terenima Čakovečkog sportskog kluba, a prvi trener bio mu je Geza Legenstein. Njegovo najplodonosnije razdoblje bilo je od 1939. do 1940. godine kada je bio seniorski prvak Jugoslavije i prvi tenisač na državnoj rang listi. Najbolji plasman na svjetskoj rang listi ostvario je 1939. godine kada je bio četvrti tenisač svijeta. U međuvremenu je dva put osvajao naslov prvaka u paru s Josipom Padalom, 1934. i 1936. godine.

S reprezentacijom Jugoslavije tri put je igrao u finalu Davis Cupa, a 1939. reprezentacija je osvojila naslov prvaka u europskoj zoni. U ovom najprestižnijem natjecanju igrao je 26 puta i po broju pobjeda najuspješniji je pojedinac reprezentacije. Dva put je igrao u polufinalu Wimbledona, 1938. i 1939. godine, izgubivši oba puta od budućeg pobjednika. Osvojio je međunarodni turnir u Monte Carlu i međunarodno prvenstvo Skandinavije 1938., međunarodnom prvenstvu Indije 1940.

Njegov je uspon zaustavio 2. svjetski rat.

Od 1947. živio je u Kairu, a godinu dana kasnije osvojio je međunarodno prvenstvo Egipta. Do svoje smrti u siječnju 1985. živio je u Johannesburgu.

Njegovo ime danas ponosno nose teniski klub i ulica u Čakovcu.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More