Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Radio kalendar | 108. obljetnica rođenja teniskog velikana Franje Punčeca

Hrvatski teniski velikan Franjo Punčec rođen je na današnji dan 1913. godine u Čakovcu.

Put do titule svjetskog teniskog asa i jednog od najboljih hrvatskih sportaša 20. stoljeća započeo je na terenima Čakovečkog sportskog kluba, a prvi trener bio mu je Geza Legenstein. Njegovo najplodonosnije razdoblje bilo je od 1939. do 1940. godine kada je bio seniorski prvak Jugoslavije i prvi tenisač na državnoj rang listi. Najbolji plasman na svjetskoj rang listi ostvario je 1939. godine kada je bio četvrti tenisač svijeta. U međuvremenu je dva put osvajao naslov prvaka u paru s Josipom Padalom, 1934. i 1936. godine.

S reprezentacijom Jugoslavije tri put je igrao u finalu Davis Cupa, a 1939. reprezentacija je osvojila naslov prvaka u europskoj zoni. U ovom najprestižnijem natjecanju igrao je 26 puta i po broju pobjeda najuspješniji je pojedinac reprezentacije. Dva put je igrao u polufinalu Wimbledona, 1938. i 1939. godine, izgubivši oba puta od budućeg pobjednika. Osvojio je međunarodni turnir u Monte Carlu i međunarodno prvenstvo Skandinavije 1938., međunarodnom prvenstvu Indije 1940.

Njegov je uspon zaustavio 2. svjetski rat.

Od 1947. živio je u Kairu, a godinu dana kasnije osvojio je međunarodno prvenstvo Egipta. Do svoje smrti u siječnju 1985. živio je u Johannesburgu.

Njegovo ime danas ponosno nose teniski klub i ulica u Čakovcu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.