STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Proteklog dana imamo 25 novozaraženih, dvoje preminulih

U Međimurskoj županiji proteklog dana 25 je novozaraženih virusom COVID-19, preminule su dvije osoba, a 12 se oporavilo pa je trenuno 101 aktivno oboljela. Preminule su žena stara 79 godina i muškarac star 73 godine, oboje s mnogim kroničnim bolestima, izvijestio je župan Matija Posavec na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Proteklog dana PCR metodom testirana su 224 uzorka, od kojih su 24 pozitivna, a jedan je utvrđen brzim antigenskim testovima. U Županijskoj bolnici Čakovec na liječenju je 25 pacijenata. Jedan je hospitaliziran proteklog dana, a tri su otpuštena.

Epidemiološka situacija i dalje bilježi trend poboljšanja. U proteklih sedam dana udio pozitivnih u broju testiranja pao je na 9,52 % (prošli tjedan je bilo 11,80%). 7-dnevna incidencija je sa 100 pala na 73, 14-dnevna incidencija pala je s 235 na 173. Broj aktivnih slučajeva u odnosu na tjedan dana ranije se sa 157 smanjio na 101.

Iako su brojke povoljnije, epidemiologinja dr. Višnja Smilović rekla je da je prema incidenciji nismo u povoljnoj situaciji jer dvotjedna je i dalje pri vrhu u Hrvatskoj. Tako kaže da i dalje nema razloga za opuštanje, a naglašava da se u uz britanski soj, pojavio i indijski delta soj, iako za sad samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tako se, uz popuštanje mjera, ipak ukazuje na dodatan oprez. Ukazala je na problem okupljanja građana gdje je broj prijavljenih veći nego bi trebao biti.

Cijepljenje se nastavlja u ovom tjednu, a do sada je barem jednu dozu primilo oko 45 posto građana. Osim uobičajenog cijepljenja na tri punkta srijedom, četvrtkom i subotom, moguće cijepljenje bez najave u Županijskoj bolnici Čakovec i Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a građani mogu odabrati cjepivo Pfizer ili AstraZeneca.

Iznimno idućeg tjedna masovno cijepljenje na punktovima bit će u četvrtak i nedjelju, najavila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payer-Pal. Za potrebe svadbi, organiziranih okupljanja i sličnih skupova za koje je potreban brzi antigenski test, građani se mogu testirati u Domu zdravlja Čakovec preko tjedna isključivo uz prethodnu najavu putem e-maila.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.