Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Proteklog dana 100 novozaraženih. Liječnici ukazuju na ozbiljnost i pozivaju na oprez

Stožer civilne zaštite MŽ, konferencija za medije 23.4.2021.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije

U Međimurju proteklog dana imamo 100 novozaraženih virusom COVID-19. Preminulih nema, a oporavile su se 84 osobe pa je trenutno 676 oboljelih. Situacija nije alarmantna, ali je vrlo ozbiljna, rekla je na konferenciji Stožera civilne zaštite Međimurske županije dr. Dijana Uvodić- Đurić te apelirala na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 247 uzoraka, od čega je 97 pozitivnih, što je 39,3% posto. Dva slučaja evidentirana su brzim antigenskim testovima, a još tri prijavljena su iz drugih županija.

Uz britanski soj koronavirusa koji prevladava, potvrđen je i češki soj virusa. Radi se o kombinaciji britanskog i škotskog soja, te se lakše prenosi, a kliničke slike pokazuju da zahvaća više organa, pojasnila je epidemiologinja Lidija Vrbanec-Megla.

Od uskršnjih blagdana do danas, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija povećana je za 2,4 puta, a hospitalizacije za 2,5 puta. – Primjećujemo širenje virusa u obiteljima, između djece u vrtićima, koja su najčešće asimptomatska, a žarišta se otkrivaju upravo preko oboljelih roditelja. – rekla je Vrbanec-Megla. Dodala je da je sve veći broj pacijenata koji se liječe u bolnici osnovni pokazatelj ozbiljnosti situacije.

U Županijskoj bolnici Čakovec na liječenju je 85 pacijenata, među kojima tri na respiraciji. Proteklog dana hospitalizirano ih je 14, a pet je otpušteno. Da je klinička slika oboljelih sve je teža, ponovio je i upozorio je ravnatelj Tomislav Novinščak.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ni idućeg tjedna u školske klupe neće se vratiti svi učenici. Nastava u školama odvijat će se i dalje za niže razrede osnovnih škola i maturante, a ostali učenici ostaju na online modelu nastave, kazala je resorna pročelnica Blaženka Novak.

Na konferenciji je najavljen nastavak cijepljenja na punktovima u subotu. Do kraja lipnja očekuje se da će stići oko 57 tisuća doza cjepiva, prema čemu bi se moglo cijepiti oko polovice stanovništva naše županije.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.