Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Primjenom rajskog plina rodiljama u čakovečkoj bolnici olakšan porod

Županijska bolnica Čakovec među prvim je bolnicama u Hrvatskoj koje su svojim pacijenticama primjenom rajskog plina poboljšale uvjete rađanja.

Pomoću novog uređaja rodiljama će se tijekom samog poroda omogućiti korištenje medicinskog plina, koji se sastoji od 50% dušičnog oksidula i 50% kisika, a njegovim udisanjem pomoću maske za disanje ublažava se bol, smanjuju grčevi i ubrzava sam porod, objasnila je pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Sanja Topličanec.

Aparat je nabavljen na inicijativu Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju, a njegova primjena za pacijentice je besplatna. Rajski plin koristi se na indikaciju liječnika, a korištenjem se smanjuje upotreba analgetika, broj epiziotomija i carskih rezova te može skratiti trajanje poroda i do dva sata.

Iskustva pacijentica do sada su pokazala njegove pozitivne učinke što potvrđuje podatak da bi 80 posto rodilja koje su koristile plin pri porodu to učinilo ponovno, istaknuo je prilikom predstavljanja uređaja na Odjelu neonatologije i rađaone koji je lani obnovljen  za što je iz županijskog proračuna izdvojeno 5,2 milijuna kuna, a ulaganja se nastavljaju kako bi i dalje nosili status prijatelj djece i rodilja.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.