Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Preminuo Ivan Bene – Đura z Međimurja

Ivan Bene / Đura z Međimurja (Foto: Međimurska županija)
U 72. godini života preminuo je Ivan Bene, široj javnosti poznatiji kao Đura ‘z Međimurja. Čovjek velikog srca, humorist koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem pridonio razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Međimurja.

Ivan Bene rođen je 12. prosinca 1949. godine u Čakovcu. Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji.

Nastupati je počeo djelujući kroz Radničko kulturno društvo „Građevinar“ Građevinskog kombinata „Međimurje“ u kojem je radio dugi niz godina. U svojim je humoreskama prenosio svakodnevne anegdote, a ubrzo je postao gostom brojnih pozornica i javnih programa.

Javnost ga je zavoljela ponajviše zahvaljujući vedrom duhu, životnosti i neopterećenoj duhovitosti na kajkavštini. Prepoznat je postao i diljem Hrvatske te dijaspore. Međimurci su vrlo dobro znali tko je Đura ‘z Međimurja – onaj koji unosi dobro raspoloženje. Rado se odazivao i na brojna humanitarna događanja i akcije.

Za dugogodišnji plodonosan rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma 2018. nagrađen je Poveljom Međimurske županije.

S velikom tugom i zahvalnošću opraštamo se od Ivana Benea, legende Međimurja.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.