Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Prelog proslavio Dan Grada, svečanoj sjednici nazočio i premijer Plenković: S oduševljenjem pratim napredak Preloga i Međimurja, imate na što biti ponosni

Dan Grada Preloga, svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga; 6.12.2023. | Foto: Filip Švenda / Studio M

Dan Grada Preloga, svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga; 6.12.2023. | Foto: Filip Švenda / Studio M

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga bila je središnjica obilježavanja Dana Grada Preloga koji je uz blagdan svetog Nikole, svog zaštitnika, proslavio 759. rođendan.

Svečanosti u Domu kulture Grada Preloga uz mnoge uzvanike iz političkog, gospodarskog, društvenog i vjerskog života nazočili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem, a uz govore dodijeljena su i javna priznanja Grada Preloga.

U uvodu su najljepšu čestitku svom gradu dala djeca iz Društva naša djeca Prelog, pogledajte OVDJE.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki koji je uz osvrt na minulu godinu izdvojio rad sa pet sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koje je na posljednjoj sjednici donijelo i proračun za iduću godinu u visini od, do sad najviših, od 9,7 milijuna eura.

Od projekata izdvojio je naprije onaj najveći i koji je u svojoj cjelini uskoro pri završetku, Aglomeracija Donja Dubrava, početak izgradnje sjeverne obilaznice, početak izgradnje optičke mreže širokopojasnog interneta u svim naseljima koji bi trebao završiti kroz dvije godine, završetak POS-ove zgrade, a među aktivnostima izdvaja se promjena urbanističkog plana, demografske mjere, gospodarenje otpadom, zelena tranzicija, ulaganje u sve sfere i strukture života.

Nastavit ćemo raditi na na poboljšanju i podizanju kvalitete i života ljudi koji žive i rade na području našega grada.”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća, a potom je godina rezimirana i kroz tradicionalni ‘Priločki dnevnik’.

Na izazovnu godinu potom se osvrnuo gradonačelnik Ljubomir Kolarek koji je u svom emotivnom govoru istaknuo ponos na razvoj grada čemu su pridonijeli svi odrađeni projekti, ali ono najposebnije veliki broj djece i mladih te iznimno uspješna poduzetnička i gospodarska crta Grada Preloga.

Moram priznati da svakog našeg građanina mogu bez ikakvog stida, srama pogledati u oči, što mi mnogi i zamjeraju i kritiziraju me da primam svakog, slušam svačije probleme. Za mene su svi građani isti”, rekao je preloški gradonačelnik.

Čestitku za Dan grada u ime međimurskih općina uputio je načelnik Donje Dubrave Marijan Varga te uputio i zahvalu Gradu Prelogu riječima “jer u svoj razvoj ne ulaze egoistično, ostavljajući po strani nas, manje općine, već naprotiv, razvoj Grada Preloga vezan je i uz nas jer Grad je inicijator naših projekata i taj koji povuče i nas s idejama, ali i na ostale načine.”

Ispred Međimurske županije čestitao je župan Matija Posavec izrazivši zadovoljstvo, kako je rekao, kvalitetnom suradnjom i u protekloj godini.

Definitivno mislim ono što je i gradonačelnik rekao da je sjever Hrvatske, Međimurje osobito, lokomotiva razvoj Hrvatske. I sve brojke ukazuju na to, od činjenice da sjever Hrvatske dvostruko više izvozi nego uvozi, da po glavi stanovnika privlačimo najveći broj europskih sredstava, ulažemo i čuvamo naš identitet i kulturu, onda u tu lokomotivu treba uliti što više goriva da bi išla brže i vukla one slabije. U tom kontekstu Međimurje je stvarno kraj koji se ravnomjerno razvija.”, rekao je međimurski župan.

Na kraju, premijer Andrej Plenković istaknuo je:

Itekako sustavno, s interesom i, moram priznati, oduševljenjem pratim napredak razvoja Preloga, cijeloga Međimurja, uopće sjevera Hrvatske i izrazito respektiram vaš radišni, poduzetnički, mogu slobodno reći i borbeni mentalitet i duh da brinete za sebe, svoje obitelji, za uspjeh gradova, općine, cijelog Međimurja, ali i cijele Hrvatske.

Lijepo je doći u grad u kojem za kojeg znate da ime sedam i pol tisuća stanovnika, a da u njemu radi više od pet tisuća ljudi. I grad koji s relativno malim brojem stanovnika pridonosi čak malo više 2,5 posto ukupnom izvozu Republike Hrvatske i, ako je tome tako, onda je to ogroman uspjeh i imate na što biti ponosni.”, proučio je premijer te obećao daljnju podršku Vlade projektima koji će pridonositi daljnjem razvoju Preloga, ali i sjevera Hrvatske.

Sjednica potekla u čestitarskom tonu, no govornici su iskoristili priliku kako bi istaknuli tko je i koliko pomogao razvoju Preloga, čija će biti ili bi trebala biti ovdašnja osnovna škola, a riječi je bilo i o Dubaiju.

No sve je zaključeno svečarskim tonom uz dodjelu javnih priznanja, Grba i Plakete Grada Preloga koje su laureatima uručili gradonačelnik Kolarek i predsjednik Gradskog vijeća Ujlaki.

Grb Grada Preloga primili su Ivica Beti iz Preloga, Dražen Novak iz Preloga i Damir Dominić iz Oporovca.

Plaketom Grada Preloga nagrađeni su Diadema Croatia, SRC DG Sport & Hotel Panorama, Marko Štefičar iz Preloga, Zvonko Židov iz Crikovljana i Zrinko Karlović iz Zagreba.

Veliku fotogaleriju pogledajte ovdje.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.