Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Predstavljeni projekti i planovi Županijske uprave za ceste Međimurske županije

Ulaganje u cestovnu infrastrukturu nužno je za povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a zahvaljujući europskim sredstvima ulaganja će ove godine biti rekordna. Pohvalili su se time na konferenciji za medije župan Matija Posavec i ravnateljica ŽUC-a Đurđica Hamer.

Županijska uprava za ceste upravlja s 462 km županijskih i lokalnih cesta. Godišnji proračun obično se kreće oko 5 milijuna eura, sada je uvećan za 2 milijuna zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Tim je sredstvima odrađeno 11 projekata s oko 15 kilometara sanacije kolnika i kolničke konstrukcije, rekla je ravnateljica Hamer.

Među njima na području donjeg Međimurja izdvajaju se sanacija dionice kanala od Preloga prema Cirkovljanu, cesta od Donjeg Kraljevca prema Prelogu, prometnica Palinovec- Hodošan, rekonstruiran je cestovni most u Maloj Subotici.

ŽUC je istovremeno s vlastitih 2,29 milijuna eura sufinancirao i druge projekte. Izdvajaju se izgradnja pješačke i biciklističke staze između Murskog Središća i Peklenice, sanacija cesta koje su u projektu aglomeracije, izgradnja kružnog raskrižja u Svetom Martinu na Muri.

Ove godine ŽUC ima u planu sufinancirati pješačke staze u Vratišincu, Oporovcu, Draškovcu, Selnici i Slakovcu, rekonstruirati dio županijske ceste u Kotoribi, izgraditi biciklističku trake između Čistijanca i Lapšine, pješačko-biciklističke staze Železna Gora – Toplice Sveti Martim, rekonstrukcija dijela lokalne ceste i izgradnja pješačko-biciklističke staze u Svetoj Mariji, sufinancirat će smirivanje prometa u Pribislavcu, Gornjem Hrašćanu, Selnici i Svetom Martinu na Muri. Na održavanje prometnica bit će utrošeno oko 2,4 milijuna eura, najavila je ravnateljica ŽUC-a.

O potrebi ulaganja govore i podaci porasta prometa na našim cestama. U proteklih pet godina broj registriranih vozila veći je za čak 15 posto. U Međimurju je trenutno oko 60 tisuća registriranih osobnih automobila, rekao je župan Posavec.

Porast prometa bilježi se i s razvojem turizma zbog čega je za dvije ceste zatražena prekategorizacija iz lokalnih u županijske. Radi se o cesti koja vodi prema Mađerkinom bregu i cesti u Frkanovcu kod Matulova grunta, dok će cesta u Kotoribi, u smjeru Murakerestura, postati državna cesta.

Međimurje se posljednjih godina može pohvaliti i znatnim poboljšanjem pješačko-biciklističke infrastrukture. Na postojećih 148 kilometara do kraja godine bit će dodano još 8, a isto toliko je u projektiranju,  Pješačko biciklistička staza bit će izgrađena između Belice i Gardinovca, uz rekonstrukciju kolnika. Projektiraju se biciklističke i pješačke staze u Donjem Mihaljevcu, Čukovcu, potezi Črečan – Macinec, Držimurec – Turčišće, Knezovec – Mačkovec.

Niz sanacija kritičnih točaka i izgradnja novih  biciklističko-pješačkih staza bit će prijavljena za sufinanciranje iz kohezijskih fondova EU, rekla je Hamer.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.