STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Potresna priča o padu Vukovara od danas u kinima

Foto: PR

Dugoočekivani prvi hrvatski ratni igrani film ‘Šesti autobus’ jučer je premijerno prikazan u Zagrebu, a danas prikazivanje kreće u kinima diljem Hrvatske.

Večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Šesti autobus u distribuciji Duplicata bit će prikazan u Centru za kulturu Čakovec.

Šesti autobus potresna je drama o padu Vukovara koja svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina.

Dugometražni film o Vukovaru temelji se na izvorima prikupljanim više od 10 godina među kojima su mnoge osobne ljudske priče, neke u potpunosti tragične, a neke malo sretnije, kao i na beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari.

Šest autobus, premijera filma, Eduard i Dominik Galic
Eduard i Dominik Galić (Foto: PR)


Govoreći na premijeri, redatelj filma Eduard Galić istaknuo je da je glavna nit vodilja stvaranja filma bila potaknuti govor o nestalima s obzirom na poražavajuću brojku od preko 1000 nestalih osoba na području Vukovara.

Glumačku ekipu čine Marko Petrić koji je utjelovio glavni muški lik branitelja Josipa, Zala Djuric koja tumači lik Olivije, zatim Rade Vulin, Živka Anočić, Pavle Matuško, Ozren Grabarić, Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josip Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžpvić, Toni Gojanovic, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić.

Šest autobus, premijera filma, glumačka ekipa, Foto: PR
Glumačka ekipa, Foto: PR

Film je sniman kroz tri godine, uslijed pandemije i potresa, što je činjenicu da je film temeljen na istinitim događajima, bio dodatni izazov za glumačku ekipu, istaknuo je glavni glumac Marko Petrić.

Na premijeri filma bili su prisutni brojni uzvanici iz javnopolitičkog i društvenog života među kojima i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.