STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

PODCAST | O Martinju v Međimurju s Gordanom Vrbancom, Martinom Čakovečkim

Foto: Ilustracija

Mrtinje je pradavni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino, koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije.

Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača. U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na Martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino. Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv.Martina 11. studenog, utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu, inače, po rodu Panonca. Ovaj crkveni red, a zacijelo i benediktinac Martin, zaslužni su za širenje kulture loze i vina.

U povodu Martinja donosimo posebno izdanje emisije Narodni MHz, a o tradiciji Martinja u Međimurju pričao nam je naš gost Gordan Vrbanec, Matin Čakovečki.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More