STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Petorka krijumčarila duhan iz inozemstva, oštetlili proračun za 47 milijuna kuna

Foto: Studio M

Petorica muškaraca osumnjičena je za kijumčarenje duhana čime su proračun oštetili za 47 milijuna kuna, a preprodajom zaradili najmanje 2,73 milijuna kuna. 

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, jučer su dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad muškim osobama u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je utvrđena sumnja da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja iz članka 328. stavak 1. Kaznenog zakona te kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. stavak 1. i nedozvoljene trgovine iz članka 264. stavak 1., počinjena u sastavu zločinačkog udruženja.

Utvrđena je sumnja da su se osumnjičeni od veljače 2022. godine povezali u zločinačko udruženje te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, unosili veće količine prešanog duhana u listu. Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske.

Procjenjuje se da su od veljače do rujna, putem trgovačkog društva koje je u tu svrhu registrirano u inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 54 tone duhana u listu. Time su državni proračun, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 47.059.200,00 kuna.

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana pribavili su imovinsku korist od najmanje 2.736.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Tijekom  kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i dr.

Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.