STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Payer-Pal upozorila na ozbiljnost situacije: Međimurje bilježi najgore brojke od početka epidemije

prim. Marina Payer Pal, dr.sc. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ

U Međimurskoj županiji danas je postavljen novi crni rekord po broju zaraženih virusom COVID-19. Novooboljelih je 82, a proteklog dana testirana je 271 osoba. U obradi su 233 uzorka.

Trenutno je 298 aktivno oboljelih, od kojih je 21 hospitaliziran, što je 35 posto bolničkog kapaciteta na COVID odjelu. U samoizolaciji je trenutno 1348 osoba.

Za 60 osoba je još traje epidemiološko obrada, 147 osobe koje su kontakti s ranije zaraženih, dok se za čak 67 osoba ne zna izvor zaraze. U proteklih tjedan dana virus je probio i u dvije ustanove za starije i nemoćne. Zaražene su 22 osobe, korisnici i djelatnici domova.

Na ozbiljnost situacije upozorila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payer Pal, dr.sc.:

Međimurje bilježi nagore brojke od početka epidemije. Svaki dan svjedočimo velikom broju testiranja, uglavnom više od 200 pacijenata dolazi na briseve. Pretočeno u brojke, to Međimurje stavlja na vrh ljestvice po incidenciji pozitivnih na COVID-19. Nalazimo se na trećem mjestu iza Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije. 14-dnevna kumulativna incidencija za Međimurje iznosi 304 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika, naglasila je dr. Payer-Pal.

Protiv ovog nevidljivog neprijatelja možemo se boriti isključivo preventivnim mjerama, o kojima govorimo od samog početka epidemije – to su maska, rukavice i fizička udaljenost. Nesavjesnim djelovanjem opterećuje se zdravstveni sustav stoga moramo upozoriti na ozbiljnost situacije i apelirati na stanovnike Međimurja da se pridržavaju mjera te pokažu ozbiljnost i solidarnost. – dodala je ravnateljica Zavoda.

prim. Marina Payer Pal, dr.sc. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ
prim. Marina Payer Pal, dr.sc. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ

Među novooboljelima jedna osoba testirana je u Zagrebu, a ima prebivalište u Međimurskoj županiji, dok dvije osobe nemaju ni prebivalište ni boravište već su samo testirane u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

U Varaždinskoj županiji danas je registrirano 70 novih slučajeva zaraze. U Hrvatskoj ukupno 1474, što je novi dnevni rekord. Veliki porast bilježe susjedne Austrija i Slovenija. S obzirom na situaciju u okruženju, kao i činjenicu da se više testira, povećanje broja zaraženih i u Međimurju bilo je očekivano, međutim, potrebno je prekinuti ‘lanac’ transmisije, poručio je župan Matija Posavec.

Stožer najavio nove mjere i preporuke 

Stoga Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na odgodu svih manifestacija i programa s većim okupljanjima ljudi. Na građane se apelira da u naredna dva tjedna kretanje smanje na ono najnužnije. Na mjestima potencijalnih okupljanja najavljene su pojačane kontrole komunalnih redara. Prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite poslane su nove mjere i preporuke, neke od njih trajat će do poboljšanja epidemiološke situacije, a neke na dva tjedna , najavio je načelnik Stožer Josip Grivec.

Epidemiološka situacija u školama je zadovoljavajuća. U osnovnim školama na virus COVID-19 pozitivno 10 učenika i 8 učitelja, a 828 učenika i 56 učitelja je u samoizolaciji. U srednjim školama je zaraženo 15 učenika i 4 profesora, dok je u samoizolaciji 293 učenika i 29 profesora. Za sad se nastava na daljinu odvija u OŠ Donji Kraljevec i Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, kazala je pročelnica Blaženka Novak. Pozvala je roditelje i apelirala da obrazovanje bude prioritet. Preporuka je i dalje da se vannastavne aktivnosti, kao i one gdje dolazi do miješanja učenika iz različitih škola ili razrednih odjela, izbjegavaju.

Na pitanje novinara vezano uz obustavu dostave lijekova bolnicama, resorna pročelnica Sonja Tošić-Grlač rekla je da je situacija u Županijskoj bolnici Čakovec pod kontrolom.

Konferencija za medije Stožer civilne zaštite MŽ, 21.10.2020.
Konferencija za medije Stožer civilne zaštite Međimurske županije
Možda Vas i to zanima

Comments are closed.