Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Otkriveni detalji velike akcije: Davali lovačke dozvole za 750 kn

ilustracija_policija (Foto: Studio M)

Foto: Studio M

Foto: Ilustacija Studio M

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske, USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv 41 hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, navodi se u priopćenju.

Varaždinska policija u priopćenju je detaljno objasnila kako se varalo na lovačkim dozvolama. Otkrili su da je za lovačku dozvolu trebalo platiti 750 kuna po osobi, a dobivala se bez obzira na uvjete za izdavanje.

“Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PNUSKOK-a te policijskim službenicima više drugih policijskih uprava, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, na temelju naloga za pretrage izdanih od strane Županijskog suda u Zagrebu, proveli su u srijedu, 17. siječnja, više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora te osobnih vozila i poslovnih prostorija kod 41 osobe u dobi od 19 do 77 godina, osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Kako se sumnja, od veljače 2022. do 20. siječnja 2023. godine, 46-godišnji muškarac, kao odgovorna osoba jednog učilišta za izvođenje programa osposobljavanja za lovce, lovočuvare i ocjenjivače trofeja divljači te petorica osumnjičenika, svi predavači i ispitivači navedenog učilišta i još četvorica osumnjičenika, od zainteresiranih su osoba tražili novčanu naknadu od najmanje 750 kuna po osobi, kako bi im ishodili uvjerenja o osposobljenosti za lovca, lovočuvara ili ocjenjivača trofeja divljači, bez propisno završenog programa osposobljavanja ili položenog ispita, a temeljem kojeg uvjerenja o osposobljenosti su mogli zatražiti izdavanje lovačke iskaznice i izdavanje odobrenja za nabavu oružja.

Od zainteresiranih su osoba preuzimali dogovorene novčane naknade te davali upute da se predmetne naknade uplate na račun učilišta, za koje naknade im je 46-godišnjak izdavao uvjerenja o osposobljenosti za lovca bez obzira što nisu završili propisani program osposobljavanja i bez obzira jesu li položili ispit te u spomenuta uvjerenja neistinito upisivao da su zainteresirane osobe nakon položenih ispita, osposobljene za lovca. Isto je ovjeravao svojim potpisom i pečatom učilišta.”, navodi policija.

Svi uhićeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke te je protiv njih podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.