Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Otkrivena bista dr. Rudolfu Steineru

Na 162. obljetnicu rođenja dr. Rudolfa Steinera u parku kod Palače turizma Međimurske županije otkrivena je bista ovom velikom filozofu, pedagogu i utemeljitelju waldorfske pedagogije.

Bistu je izradio međimurski akademski kipar Boris Leiner.

Dr. Rudolf Steiner rođen je u Donjem Kraljevcu 27. veljače 1986. godine. Ovo međimursko mjesto vjerno čuva uspomenu na njega u rodnoj mu kući, a od 2008. godine i u Centru koji nosi njegovo ime.

U Centru do utorka traju Dani dr. Rudolfa Steinera i upravo je on jedna je od najvećih turističkih atrakcija donjeg Međimurja.

U životnom vijeku od 64 godine Steiner je stvorio vrijednu pisanu ostavštinu od 360 svezaka i više od 6.000 članaka i predavanja te brojne skulpture, umjetničke slike i arhitektonske projekte iz svog svestranog opusa.  

„S obzirom na ostavštinu koju nam je baštinio sa sigurnošću možemo reći da otkrivanjem njegove biste odajemo počast čovjeku koji je svojim djelovanjem promijenio svijet nabolje“, rekla je ravnateljica Centra Dijana Posavec.

Zadovoljstvo što je bista postavljena u Palači turizma Međimurske županije istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. Rekao je da posjetitelje Ekomuzeja najviše privlači upravo dio postava posvećenog Steineru.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat rekao je kako je Rudolf Steiner igrom slučaja rođen u Donjem Kraljevcu, s obzirom na to da je bio sin telegrafista koji je u to vrijeme radio na željezničkoj prugi u Donjem Kraljevcu koja je upravo bila izgrađena. „Željeznica je doprinijela gospodarskom razvoju našeg kraja, a današnji Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija donjeg Međimurja.“

Da se bistom odaje počast vjerojatno najpoznatijoj osobi na svijetu koja je rođena u Međimurju, ali i aktivira turistički potencijal, riječi su čakovečke gradonačelnice Ljerke Cividini.

Župan Matija Posavec poručio je da će Centar dr. Rudolfa Steinera pretvoriti u Nacionalni centar biodinamičke proizvodnje „Centar smo kandidirali na natječaj diverzificiranosti turizma, kao dogradnju za interpretacijski centar. Surađivat ćemo sa zemljama i regijama koje su vezane uz Steinera na bilo koji način i neka nam ova bista koju otkrivamo bude i podsjetnik na vrijednosti koje imamo i u tom segmentu ovdje u Međimurju,“ zaključio je župan.

Prije otkrivanja biste župan je sa suradnicima održao radni sastanak s austrijskim veleposlanikom.

 

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.