STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Osnovano urbano područje Čakovec

Čakovec i četiri općine koje čine urbano područje grada zajednički će raditi na razvojnim temama te osnaživanju svih sredina u gospodarskom i društvenom smislu, priopćili su iz Grada.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini s načelnicima općina Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec potpisala je Sporazum o suradnji na izradi Strategije razvoja urbanoga područja (SRUP) Čakovec za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Potpisivanje sporazuma uslijedilo je nakon što je Gradsko vijeće 8. prosinca 2021. godine usvojilo temeljne odluke o uspostavi urbanoga područja Čakovec i pokretanju izrade SRUP-a.

Strategija je preduvjet za korištenje mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). Prioriteti će biti stvaranje digitalne i zelene Europe te gospodarstva u interesu građana, a dva su izvora financiranja: višegodišnji financijski okvir i EU sljedeće generacije u visini 25 milijardi Eura.

Uvjeti financiranja za sad nisu poznati, no pretpostavka je da će se kroz ITU mehanizam podupirati projekti u područjima: brownfield ulaganja, kulturne i prirodne baštine, turizma, javnog prijevoza, bicikla, ITS-a (inteligentni transportni sustavi), digitalizacije javne uprave, inkubatora, energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture, vrtića i socijalne infrastrukture, cesta.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.