Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Openheimer dominirao 96. dodjelom Oscara s čak sedam kipića! Najbolji glumci Ema Stone i Cillian Murphy

Film Christophera Nolana “Oppenheimer” osvojio je najviše, ukupno sedam Oscara – među kojima su oni za najbolji film, režiju te glavnu i sporednu mušku ulogu, a slijedi film Yorgosa Lanthimosa “Uboga stvorenja” s četiri nagrade.

“Oppenheimer” je Oscara dobio za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu glazbu, fotografiju i montažu, a “Uboga stvorenja” za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju. Najbolji međunarodni film je “Zona interesa” koji je nagrađen i u kategoriji zvuka.

Film “Oppenheimer”, trosatna povijesna drama o znanosti i politici, bio je nominiran u ukupno trinaest kategorija, a pobijedio je u njih sedam osvojivši tako Oscare za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu glazbu, fotografiju i montažu.

Redatelj Christopher Nolan redatelj koji je za film napisao te ga producirao zajedno s Emmom Thomas.

Nakon što je osvojio Zlatni globusBAFTA-u te nagrade kritičara i udruge redatelja, Nolan je uoči dodjele slovio za favorita, a u utrci za Oscara konkurirali su mu Justine Triet za “Anatomiju pada”, Martin Scorsese za “Ubojice cvjetnog mjeseca”, Yorgos Lanthimos za “Uboga stvorenja” i Jonathan Glazer za “Zonu interesa”.

Za najbolji film nominirani su bili i “Američka fikcija”, “Anatomija pada”, “Barbie”, “The Holdovers”, “Ubojice cvjetnog mjeseca”, “Maestro”, “Prošli životi”, “Uboga stvorenja” i “Zona interesa”.

Cillian Murphy je nagrađen za ulogu fizičara J. Roberta Oppenheimera, tvorca atomske bombe, koja mu je već donijela pohvale kritičara i pobjede na dodjeli Zlatnih globusa i BAFTA-e. Za Cilliana je to bila prva nominacija za zlatni kipić, a njegovo osvajanje Oscara ulazi u povijest jer je prvi put u toj kategoriji nagrađen irski glumac.

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominirani su bili i Bradley Cooper za ulogu u “Maestru”, Colman Domingo za “Rustin”, Paul Giamatti za “The Holdovers” i Jeffrey Wright za “Američku fikciju”

Oscar za najbolju žensku ulogu dobila je Emma Stone, kojoj je ovo drugi Oscar nakon onoga za film “La La Land” 2016. godine, nagrađena je za ulogu Belle Baxter, mlade žene u viktorijanskom Londonu koju nakon smrti vraća u život znanstvenik Godwin Baxter.

U kategoriji najbolje ženske uloge nominirane su bile i Annette Bening za “Nyad”, Lily Gladstone za “Ubojice cvjetnog mjeseca”, Sandra Hüller za “Anatomiju pada” i Carey Mulligan za “Maestra”.

Film “Uboga stvorenja” osvojio je ukupno četiri Oscara – za glavnu žensku ulogu, scenografiju, šminku i frizuru te kostimografiju.

Film “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova o prva tri tjedna ruske agresije i životu u gradu Mariupolju nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma i prvi je Oscar u ukrajinskoj povijesti.

Oscara za kratkometražni dokumentarni film dobio je “The Last Repair Shop” (Posljednja radionica) Bena Proudfoota o radionici u kojoj se besplatno popravljaju instrumenti za polaznike škola. “The Wonderful Story of Henry Sugar” Wesa Andersona najbolji je kratkometražni igrani film. 

Švedski skladatelj Ludwig Göransson dobitnik je Oscara za najbolju glazbu za film “Oppenheimer”. Göransson je Oscara dobio i za film “Crna pantera” 2018.

Najboljom pjesmom proglašena je “What Was I Made For?” Billie Eilish Finneasa O’Connela iz filma “Barbie”.
Oscara za najbolji međunarodni film dobio je britanski film Jonathana Glazera “Zona interesa” snimljen na njemačkom jeziku po knjizi Martina Amisa.

Film govori o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj ženi Hedwig koji mirno žive u kući smještenoj odmah uz koncentracijski logor u kojemu je ubijeno više od milijun ljudi.

“Zoni interesa” Oscar je dodijeljen i u kategoriji zvuka, a film, koji je osvojio i Grand Prix na festivalu u Cannesu, bio je nominiran i za Oscare u kategorijama najboljeg filma, režije i adaptiranog scenarija.

Robert Downey Jr. nagrađen je Oscarom za najbolju sportdnu ulogu za ulogu Lewisa Straussa, umirovljenog pomorskog časnika i direktora Projekta Manhattan, u biografskom filmu o tvorcu atomske bombe “Oppenheimer”, koji je u utrku za Oscare ušao s 13 nominacija.

Popis dobitnika Oscara 2024.:


Najbolji film: “Oppenheimer”

Glavna muška uloga: Cillian Murphy, “Oppenheimer”

Glavna ženska uloga: Emma Stone, “Uboga stvorenja”

Režija: Christopher Nolan, “Oppenheimer”

Sporedna muška uloga: Robert Downey Jr., “Oppenheimer”

Sporedna ženska uloga: DaVine Joy Randolph, “The Holdovers”

Adaptirani scenarij: Cord Jefferson, “Američka fikcija”

Originalni scenarij: Justine Triet i Arthur Harari, “Anatomija pada”

Dugometražni animirani film: “Dječak i čaplja”

Kratkometražni animirani film: “War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Međunarodni film: “Zona interesa”

Dugometražni dokumentarni film: “20 dana u Mariupolju”

Kratkometražni dokumentarni film: “The Last Repair Shop”

Originalna glazba: Ludvig Göransson, “Oppenheimer”

Originalna pjesma: Billie Eilish i Finneas O’Connell “What Was I Made For?” iz filma “Barbie”

Zvuk: “Zona interesa”

Scenografija: “Uboga stvorenja”

Kratkometražni igrani film: “The Wonderful Story of Henry Sugar”

Fotografija: Hoyte van Hoytema, “Oppenheimer”

Šminka i frizura: “Uboga stvorenja”

Kostimografija: “Uboga stvorenja”

Vizualni efekti: “Godzila: Minus jedan”

Montaža: “Oppenheimer”

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.