Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Općine i gradovi do srijede će prijaviti procjene šteta koje su izazvale ekstremne oborine

Općine i gradovi do 24. svibnja dostavit će Međimurskoj županiji procjene nastalih šteta na svom području koje su prošlog tjedna prouzrokovane bujicama i visokim vodostajima, dogovoreno je na jutros održanom sastanku u županijskog vijećnici.

Zbrajanje šteta počelo je u subotu kada su Hrvatske vode donijele odluku o prekidu redovne obrane od poplava na Muri i proglasile pripremno stanje.

Župan Matija Posavec istog je dana obišao lokacije koje stradale tijekom bujica uzrokovanih obilnim padalinama. Kritična točka bilo je Mursko Središće gdje se Mura prelila preko gradske šetnice. Oštećenja su nastala i na nerazvrstanim cestama, kod ribičkog doma, ali i zbog skele koju je Mura otrgla u Križovcu te je otplavila do Podturna.

MZ sastanak nakon poplava 2023 08

No, u drugim dijelovima Međimurja prelijevanje Mure i Drave uzrokovalo je štete na infrastrukturi – javnim objektima i prometnicama – kao i usjevima te kućama. Župan od općina i gradova zatražio hitno popisivanje šteta na svim objektima i usjevima da bi se mogla donijeti odluka o eventualnom proglašenju od elementarne nepogode ili sagledati mogućnosti financiranja sanacije šteta na druge načine.

„Izvješće o štetama na javnim objektima s naglaskom na prometnicama, školama, vrtićima, mostovima itd. očekujemo do 24. svibnja, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

Rezimirano je da je najviše šteta u Međimurju nastalo zbog ekstremne količine oborina od 70 litara po prostornom metru što je količina vode koju sustav oborinske odvodnje, a ni zemlja nisu mogli apsorbirati.

„Stabilizacija situacije i rezimiranje podataka pokazuju da na sceni nije bila sreća, već višegodišnje ulaganje u nasipe te održavanje kanala diljem Međimurja. Da se ovaj scenarij u našem kraju omeđenom rijekama dogodio prije deset godina pola Međimurske županije bilo bi pod vodom. S obzirom da se ovoga puta radilo o dosad nezabilježenoj količini padavina u suradnji s Hrvatskim vodama trebamo vidjeti što se u skorom vremenu još može poboljšati da Međimurje osiguramo i od ovakvih ekstrema, naglasio je župan  Posavec.

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec zahvalio je svim dionicima CZ-a na sudjelovanju i profesionalnosti u obrani Međimurja od šteta, naglasivši da je ova situacija pokazala spremnost civilne zaštite u našem kraju.

Da je prošloga tjedna na sceni uistinu bio ekstrem potvrdili su predstavnici Hrvatskih voda Goran Martinez i Ivica Mustač koji su pohvalili požrtvovnost vatrogasaca Međimurja tijekom kritičnih dana.

„Još 2018. godine sanirali smo nasipe u Goričanu i Domašincu, izgrađen je nasip od Donje Dubrave do željezničkog mosta u Kotoribi što se tiče Mure, dok zaštitu od Drave pojačavamo gradnjom nasipa u Pušćinama, a za nasip u Gornjem Hrašćanu ishođena je građevinska dozvola. Time ćemo zaštitu Međimurja od rijeka zaokružiti. Visina nasipa bazirana je na najvišem vodostaju u stotinu godina nadvišenim za metar, pojasnio je  Martinez.

MZ sastanak nakon poplava 2023 06

S obzirom da su Međimurju zaprijetile oborinske vode, Ivica Mustač naglašava da bi se problem odvodnje u naseljima koji je loš morao sveobuhvatno riješiti. Od 2014. godine Hrvatske vode sanirale su, izgradile ili nadvisile oko 36 kilometara nasipa i to u Goričanu uz Trnavu te na niz drugih lokacija uz Muru. Mjesta diljem Međimurja osigurana su od ugroze, a Hrvatske vode surađuju s Hrvatskom elektroprivredom vezano i uz regulaciju Drave u Hidroelektrani Dubrava čime se ubrzava i olakšava protok Mure.

Načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša rekao je da u samom središtu općine ima jedna lokacija koja zahtijeva intervenciju Hrvatskih voda, dok je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova, upozorio da će na njegovom području najviše šteta biti od klizišta, uz oštećenja sportskog terena kod osnovne škole.

Načelnik Donjeg Kraljevca Miljenko Horvat smatra da kanale koji oborine odvode s polja treba redovitije čistiti.

Iz Županijske uprave za ceste rezimiraju da su prometnice očišćene i da nema poteškoća u prometu. Jedino je cesta u Svetom Martinu na Muri (uz nogometno igralište, u pravcu Mure) zatvorena za promet. Aktiviralo se klizište u Banfiju koje prijeti dionici prometnice Hrvatskih cesta, a postoje potencijalna klizišta u Vugrišincu, u Pleškovcu i  u Železnoj Gori.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.