Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Odricanje ima vrijednost samo ako je usmjereno prema drugome

Foto: Studio M

Foto: Studio M

Korizma – 40 dana pripreme za Kristovo uskrsnuće. Svrha odricanja, pomoć potrebitima. Korizma neka nam bude škola, poruka je prečasnog Antuna Hoblaja.
  • Svrha korizme nije samo odricanje od ovoga ili onoga, nego je svrha dobra prigoda i priprava za Kristovo uskrsnuće. Odricanje nema veliku vrijednost u sebi, osim za treniranje volje, nego ima smisla ako me usmjerava prema drugome, bližnjemu. Ako naše odricanje nije usmjereno na drugoga, npr. na pomoć potrebitima, onda baš i nema svrhe odreći se ma bilo čega. Za korizmu obično velimo da je vrijeme čišćenja, čovjekovog obraćanja nekome – Bogu, ali i čovjeku, posebice onome koji je u potrebi. Sjetimo se zapovijedi ‘Ljubi Boga i bližnjega svoga’ poziv je to da nam korizma bude škola i pouka na Isusovom primjeru, da bismo i mi mogli položiti ispit koji je Isus položio u pustinji. Poziv je to da nam korizma bude duhovno čišćenje koje nas dovodi bliže Bogu, ali  je važno naglasiti i bliže ljudima.
Molitva i osobna molitva, dobro činimo u našoj sredini – u početku korizme poručuje varaždinski biskup, monsinjor Josip Mrzljak. 
  • 40 dana treba iskoristiti za produbljenje i učvršćenje svoje vjere, napraviti neki plan – kako ću ja proživjeti korizmu, kako ću se odnositi prema onome što nam pepelnica liturgijski preporučuje, kakav ću biti u svojoj molitvi, u onoj osobnoj, ne samo zajedničkoj, kakav sam prema drugim ljudima … U ovom našem malom svijetu itekako možemo puno dobrog učiniti na sva tri područja, bolje se moliti, biti izdašniji u svojoj milostinji, u pomaganju drugih, a možemo i vidjeti kako je s našim postom, odricanjem, i tako ćemo moći dočekati naše vazmeno otajstvo.
Cijele poruke velečasnog Antuna Hoblaja i biskupa Josipa Mrzljaka donosimo u nedjeljnom vjerskom programu (12.30 sati)

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.