Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Od danas je obavezna zimska oprema. Kazne i do 1990 eura

Ilustracija_zimska oprema

Foto: Ilustracija Pixabay

Na osobnim i teretnim automobilima od danas je na snazi obavezna uporaba zimske opreme koja se odnosi na autoceste i većinu državnih cesta u kontinentalnom dijelu zemlje.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, popisuje Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. No, propisana zimska oprema obvezna je bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika te je na snazi do 15. travnja.

Zimska oprema, naravno, uključuje zimske gume.

Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona podrazumijevaju se:

  • četiri zimske gume (M+S) ili
  • četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Na području Međimurske županije obavezna upotreba zimske opreme odnosi se na dionicu atuosceste A-4, od bivšeg graničnog prijelaza Goričan do mosta na rijeci Dravi te na državnim cestama DC-3 od bivšeg graničnog prijelaza Goričan (granica s Mađarskom) preko Čakovca do Varaždina, DC-208 od bivšeg graničnog prijelaza Trnovec (granica s R. Slovenijom) do Nedelišća (čvorište s DC-3) i DC-209 od bivšeg graničnog prijelaza Mursko Središće preko Šenkovca do Čakovca (čvorište s DC-3).

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Za vozače osobnih automobila, kao i odgovorne osobe vlasnike teretnih vozila, vozila koja nemaju zimsku opremu propisane su novčane kazne od 130 do 1990 eura.

Policijski službenici takva vozila mogu isključiti iz prometa i oduzeti registarske tablice. Ako vozač koji je isključen iz prometa nastavi vožnju riskira novčanu kaznu od 390,00 do 920,00 eura, tri negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci.

Podsjetimo da na vozilima do 1. ožujka moraju biti upaljena i dnevna ili kratka svijetla.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.