Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Obilježena 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Obilježavanje 32. godišnjice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Čakovec 15.1.2024. | Foto: Međimurska županija

Danas je 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Na današnji dan, 15. siječnja 1992. godine Hrvatska je postala međunarodno priznata država, dan kada su neovisnost naše države priznale članice tadašnje Europske zajednice, danas Europske unije.

Njemačka je, uz Vatikan, odigrala ključnu ulogu u tom procesu uspostavivši 15. siječnja 1992. godine diplomatske odnose s Hrvatskom. U povijesti je ostalo zapisano da je Island bila prva zemlja koja je priznala Hrvatsku 19. prosinca 1991. godine, istoga dana kada je takvu odluku donijela i Njemačka, no, odluka je stupila na snagu 15. siječnja 1992. godine.  Kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992.

Hrvatski sabor Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1998.) proglasio je spomendanom istaknuvši dva važna datuma, odnosno presudne događaje novije hrvatske povijesti.

Dan su odavnjem počasti braniteljima kod spomen obilježja u Perivoju Zrinski obilježile udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rate te delegacije Grada Čakovca i Međimurske županije,

„Međimurska županija je danas svojim razvojnim dosezima najsvjetliji primjer u našoj zemlji kako se njeguje nasljeđe svih branitelja i kako se pamti i poštuje žrtva onih koji su za slobodu domovine položili život. Njegovanje humanosti, jednakosti i solidarnosti u zajednici, ulaganje u njezin razvoj i bolji život građana, naša je misija koju želimo prenijeti onima koji dolaze i kojima će Međimurje biti dom“, naglasio je župan Matija Posavec.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.