STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Obilježen Dan sjedinjenja Međimurja s Hrvatskom: Odana počast i zaslužnom Preložaninu

Diljem Međimurja, a sa središnjim obilježavanjem u Čakovcu, danas se obilježava Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države.

9. siječnja 1919. godine na Franjevačkome trgu u Čakovcu održana je Velika narodna skupština, koja je jednoglasno donijela Rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Dan donošenja Rezolucije Hrvatski sabor je 2005. godine proglasio Spomendanom u Republici Hrvatskoj po nazivom Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom.

Spomendan je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća zaslužnim Međimurcima, dr. Ivanu Novaku u Macincu i Mihovljanu, dr. Vinku Žgancu u Vratišincu, dr. Juraju Lajtmanu u Prelogu te ocu Kapistranu Geciju u Čakovcu.

Kod polaganja vijenaca na posljednjem počivalištu Juraja Lajtmana u Prelogu prigodnim riječima obratili su se župan Matija Posavec, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i predsjednik Matice hrvatske ogranak Čakovec dr. Ivan Pranjić. 

Oslobođenju su prethodile vojne akcije kroz studeni i prosinac, a Rezolucija u siječnju bila je i simolični završetak procesa buđenja hrvatske nacionalne svijesti na ovom prostoru, istaknuo je između ostalog profesor Pranjić.

Središnji dio obilježavanja bit će svečana akademija u zgradi Scheier u Čakovcu s početkom u 17 sati.

Pogledajte fotogaleriju s obilježavanja u Prelogu, a detalje donosimo u informativnom programu.
Možda Vas i to zanima

Comments are closed.