Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Novih pet slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Pridržavajući se svih donesenih mjera Nacionalanog stožera civilne zaštite i nadležnih ministarstava, Hrvatska se uspješno bori s pandemijom novog virusa COVID-19.

Danas je potvrđeno novih pet zaraza, a svi su takozvani uvezeni slučajevi ili se radi o bliskim kontaktima ranije zaraženih. Dobra je vijest da je ozdravila i druga osoba, kazano je na konfernciji za medije.

Podsjetimo da su građanima epidemiolizi dostupni 24 sata, a svi oni koji su unatrag 14 dana boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom ili imaju simptome bolesti mogu se javiti dežurnom epidemiologu. Epidemiolozi u pripravnosti mogu se kontaktirati na 098 558 811 i 040/310-337. 

Sve osobe koje imaju bilo kakav respiratorni infekt, a nisu bili izvan Hrvatske unatrag 14 dana moraju se telefonom javiti epidemiologu ili svom obiteljskom liječniku gdje će dobiti upute o daljnjem postupanju. Iz Zavoda za javno zdravstvo posebno apleiraju na građane da ne dolaze sami bez dogovora niti obiteljskom liječniku!

Hrvatskoj je zarađeno 37 osoba. Dosad je ukupno testirano 616 uzoraka i u ovom trenutku su još 24 uzorka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do sad je stavljeno 6300 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom, a u karantene je smješteno 47 osoba.

Na ulasku u Hrvatsku granična policija provodi kontrolu svih punika.

Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad  Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će

Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora. Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.

 

Brojevi epidemiologa po županijama:

 

89819163 10156683047572364 4415330443050614784 o
Brojevi epidemiologa po županijama

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.