STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Nove vladine mjere za očuvanje radnih mjesta: kraće radno vrijeme, stupnjevanje potpora prema padu prometa

Premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na konferenciji za medije predstavili su nove Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Riječ je o mjerama koje bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

Do sada je isplaćeno 6,85 milijardi kuna za različite mjere. Kada se pridodaju otpisani doprinosi ukupan iznos veći je od 10 milijardi kuna, kazao je premijer. Dodao je kako, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, smatra da će Vlada još neko vrijeme morati pronalaziti rješenja kako bi se osigurala gospodarska aktivnost.

Novi paket mjera donesen je i na temelju dogovora sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima. Teži se očuvanju niske stope nezaposlenosti, očuvanja likvidnost poduzeća, da imamo turističku sezonu te da gospodarski pad bude manji nego što se to predviđa za proljeće.


Prva mjera se odnosi na mogućnost skraćivanje radnog vremena, s dosadašnjih 50 na 70 posto. Smanjuje se potrebna dokumenatcija. – Maksimalna potpora po radniku ide sa 2000 na 2800 kuna, plus ćemo osloboditi plaćanje doprinosa. Dan i po radite, tri i po ne radite, ostatak će nadoknaditi država – kazao je premijer.

Druga mjera jest da za korištenje mjera COVID-19 poslodavci ne moraju imati pad poslovanja od 60 posto, već je spušteno na 40 posto. Pad prometa više se neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati s  istim kvartalima u 2019. godini.

– Druga mjera, glavna, najbitnija, u početku se odnosila na potporu od 3250, pa 4000 kuna po radniku za najugroženije sektore. Išli ismo na prepravljanje ove mjere. Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Na primjer, potpora za 2000 po radniku ide za sve s padom prometa od najmanje 40 posto, sve do 4000 za pad od 60 posto i više. Na sve te iznose korisnici potpore se oslobađaju plaćanja doprinosa. – objasnio je.

U popis potpomognutih sektora dodani su i sektori ribarstva, biljne i stočarske proizvodnje te usluge putničkog i vodenog prometa, a tu je obuhvaćen i povremni prijevoz.  Korisnici potpore za mikropoduzetnike, oni s manje od 10 zaposlenih, također oni imaju pravo na potporu, bez obzira na sektor djelatnosti. – S time smo dvije mjere spojili u jednu – naglasio je premijer Plenković, dodajući kako su sredstva za navedene mjere osigurana najmanje do kraja godine.

Nove mjere za očuvanje radnih mjesta

Vlada Republike Hrvatske predstavila je nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje će vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

Objavljuje Koronavirus.hr u Utorak, 20. listopada 2020.

Ministar Aladrović rekao je da oni poslodavci koji koriste mjere neće moći otpuštati radnike za koje koriste državne potpore.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.