Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Noć muzeja 2024. u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga

Izložbe / predstavljanja književnih izdanja / intervjui / glazbeni program /program za djecu - 1

Devetnaesta manifestacija Noć muzeja obit će održana u peta uz glavnu temu ‘Muzeji i nova publika’, a program u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga posjetiteljima donosi bogatstvo povijesti obrtništva i arheologije na području grada, a bit će predstavljen i reprint izdanja Biblije iz 1630. godine

Manifestacija će u preloškom Muzeju trajati od 18 do do 23 sata.

Devetnaesta Noć muzeja koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici i posebno u tom kontekstu razvoj Nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva.

Tema devetnaeste Noći muzeja ‘Muzeji i nova publika‘ odgovarajuća je u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

Stanovnici Preloga kroz duži vremenski period oblikovali su kulturni identitet mjesta satkan od običaja, tradicije i kulturnih elementa. Utjecali su na razvoj mjesta prenoseći tradiciju i znanja s generacije na generaciju.

Tako u Noći muzeja možete razgledati  izložbe pod nazivom „Obrtništvo u Prelogu (od 1900. do 1970. godine)“, u Multimedijalnoj dvorani, i „Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Preloga Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“ u stalnom postavu.

U sklopu programa Muzej će primiti vrijednu donaciju. Župe sv. Jakoba apostol starijeg, prečasni Antun Hoblaj darovat će reprint izdanje Biblije iz 1630. godine. Ovo značajno djelo izložiti će se u stalnom postavu muzeja.

Predstavljanjem dojmova lokalnog krajolika i povijesti u fantastičnoj noveli „ZrinskiGalie Zinko, ilustratorice rođene u Moldaviji, stanovnice Ukrajine na privremenom boravku u Prelogu, doprinosi se integraciji manjinskog stanovništva. Predstavljanje se održava u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga.

Manifestaciju Noć muzeja 2024 . organizira Muzej Croata insulanus Grada Preloga u suradnji sa: Gradom Prelogom, Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga, Državnim arhivom za Međimurje, Udrugom umirovljenika Prelog, Udrugom Kalinka, Srednjom školom Prelog te lokalnim stanovništvom. Glazbenim nastupom Noć muzeja u Prelogu uljepšat će pijanist Danijel Oto i bogati popratni program. Najmlađe posjetitelje očekuje zabavni program Dječjeg kluba SiMS i gastro kutak Srednje škole Prelog.

Program je u Kulturnom mozaiku najavila ravnateljica Iva Kožnjak:

YouTube player

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.