STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Noć muzeja 2022: Između stvarnog i digitalnog

Večer koju svake godine s nestrpljenjem iščekujemo je Noć muzeja, a sedamnaesta po redu bit će održana na temu ‘Između stvarnog i digitalnog’.

Iako se u odnosu na lani situacija nije mnogo promijenila, za razliku od 2020. godine uz aktualne epidemiološke mjere omogućeno je provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru.

Manifestacija koju je 2005. godine pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo, ove će godine biti održana 17. put, a pridružit će se i mnoge međimurske kulturne ustanove. Među njima su Muzej Croata insulanus u Prelogu i Muzej Međimurje u Čakovcu.

Programi će se odvijati u uvjetima ‘novog normalnog’ i prema aktualnim epidemiološkim mjerama. Kako najavljuje središnja tema, programi će biti omogućeni i u digitalnom obliku pa ćemo u njima moći uživati iz topline svojih domova.

Muzej Croata insluanus, s brojnim suradnicima, pripremio je zanimljiv sadržaj uz pogled prema tradiciji i običajima. Iz zaborava su izvukli svadbene šege u donjem Međimurju.

Noć muzeja počet će u 18 sati otvorenjem izložbe u multimedijalnoj dvorani ‘Kak se negda gostilo’, a od 19 do 21 sat odvijat će se i razgovori ‘iz prve ruke’. Bit će prikazani svadbeni običaji našega kraja, od snoboki, ozavaja, priprema za svadbu, važnih funkcija u svadbenom ceremonijalu i brojnih igrokaza, uz prikaz arhivskih dokumenata, fotografija i filmova, te razgovora s kazivačima.
U sklopu manifestacije bit će prikazana snimka svadbe Ane Katanec i Josipa Ružića, 1980. godine, Ftičeki se ženijo Srednja škola Prelog, 2011.

Muzej Međimurja krenut će u 18 sati predstavljanjem promocije Knjige legendi turističkoga proizvoda projekta „iving castles u multimedijalnoj dvorani Riznice. Svi posjetitelji imat će priliku upoznati se s najnovijom tehnologijom virtualne i mješovite stvarnosti uz VR i HoloLenes naočale.

Istovremeno će biti omogućeno besplatno razgledavanje svih stalnih i izložbenih postava – palače, Riznice Međimurja i Izložbenog saloan s izložbom Tibeti u Međimurju i Podravini.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.