Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Nedozvoljena uporaba osobnih podataka o kršenju samoizolacije

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom s područja grada Čakovca koji pokrenuo internetsku stranicu putem koje je su mu građani slali o podatke osobama koje krše samoizolaciju, a on je prikupljene podatke dostavljao Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP). Na taj je način počinio kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Naime, kako piše Policijska uprava međimurska, sumnja se da je osumnjičeni 17. ožujka 2020. godine putem ovlaštenog registra domene privatnog trgovačkog društva iz Varaždina, registrirao internetsku domenu za prikupljanje podataka od građana o kršenju izrečenih mjera samoizolacije. Domenu je registrirao u ime privatnog trgovačkog društva iz Zaprešića te je time aktivirao sustav prikupljanja, obrađivanja i korištenja osobnih podataka građana, a koje su oni ostavljali na navedenoj domeni ispunjavajući predviđeni obrazac za prijavu osoba koje krše samoizolaciju.

Tako je od 20. do 24. ožujka 2020. godine putem e-mail servisa čiji se serveri nalaze u SAD-u , odaslano pedesetak e-mailova Ministarstvu unutarnjih poslova s prikupljenim osobnim podacima građana.

Iz policije napominju da u MUP-u ne prikupljaju osobne podatke putem raznih aplikacija o kršenju mjera samoizolacije, a svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite na 192.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.