STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Napokon zabrana pirotehnike u Hrvatskoj: Nema više petardi

S današnjim danom, 2. siječnja 2021., na snagu je stupila zakonska zabrana prodaje i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3.

 Dan koji ulazi u povijest kao datum kada je stupila na snagu zakonska zabrana petardi za koju su se proteklih osam godina zalagale brojne udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i većinska javnost.

Prijatelji životinja ukazuju na činjenicu da je, unatoč apelima, da se zbog potresa ne koriste pirotehnička sredstava, odaziv bio slab što je još jedan razlog zašto je zakonska zabrana bitna i zašto je to jedini učinkovit i nužan način za zaštitu građana i životinja te postizanje mira i sigurnosti.

„Mnogi su i protekle dane proveli sa svojim četveronožnim članovima obitelji u kupaonici, sa spuštenim roletama i sredstvima za smirenje strepeći da ne dođe do najgoreg – otkazivanja srca njihova prijatelja, a neki su, nažalost, doživjeli i to najgore iskustvo. Mnogi su se zbog petardi, naročito 29. i 30. prosinca, trzali na svaki zvuk petarde ili nekog drugog pirotehničkog sredstva misleći na trenutak da stiže novi potres. Neki su bili i u bolnici previjajući teško ozlijeđene dijelove tijela. Stoga je ovaj datum zaista dugo očekivan i zaista pozitivna stvar za početak ove godine”, navode Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja napominju da je pomoć životinjama nakon potresa još uvijek potrebna, kako onima kućnim tako i mnogim životinjama poput krava, svinja, konja i drugih koje nemaju smještaj ili zaštitu od padalina i hladnoće. Svaki dan bitan je s obzirom na nepovoljnu vremensku situaciju.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.