Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Radio kalendar | Najstarija hrvatska kulturna institucija slavi 180. rođendan

Matica hrvatska danas slavi rođendan! Jedna od naših najstarijih kulturnih ustanova broji 180 godina postojanja.

Pod predsjedanjem grofa Janka Draškovića u Zagrebu je Ilirska čitaonica na zasjedanju 10. i 11. veljače 1842. utemeljila glavnicu za izdavanje starih klasika ilirskih, osobito dubrovačkih i inih korisnih knjiga najnovijih spisatelja iz koje je nastala Matica ilirska. Godine 1874. preimenovana je u Maticu hrvatsku.

Matica je odigrala značajnu ulogu u buđenju nacionalne svijesti, a posebno u hrvatskom proljeću 1971., kada je djelovala kao demokratska oporba komunističkom sustavu. Matica ilirska odmah je pokrenula hrvatsku reviju Kolo (1842.), a 1844. objelodanjen je Osman hrvatskoga pisca Ivana Gundulića, kao prva knjiga u Matičinome izdanju.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.