STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Nacionalni plan za uključivanje Roma: ‘Pomaka ima, ali krajnji cilj nisu izolirana naselja’

Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma od 2021. do 2027. godine u Svetom Martinu na Muri održalo je četvrtu sjednicu.

Otvoreni dio sjednice održan je na temu položaja pripadnika romske nacionalne manjine u našem kraju. U raspravi su sudjelovali predstavnici Vlade i resornih institucija, romske manjine, Međimurske županije i jedinica lokalne samouprave koje u svom sastavu imaju romska naselja.

– Problematika koja je vrlo složena i nagomilava se godinama. – rekao je nakon sjednice u izjavi za medije potpredsjednik Vlade i predsjednik Povjerenstva Boris Milošević. Sumirajući sjednicu rekao je da su sudionici naglasili važnost obrazovanja, problem getoizacije i podršku obiteljima koja nastoje živjeti van romskih naselja, ulaganje u infrastrukturu i vrtiće.

Prema Nacionalnom planu u programe integracije planira se uložiti dodatnih 78 milijuna kuna osiguranih u Europskom socijalnom fondu. Od toga će 55 milijuna biti na raspolaganju i jedinicima lokalnih samouprava, rekao je Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine.

Nacionalni plan kao prioritete izdvaja borbu protiv diskriminacije, siromaštva, unaprjeđenje zapošljavanja i ulaganje u obrazovanje. Zaključak sjednice je daljnja suradnja i informiranje te, kada se otvori pristup europskim sredstvima, da se ona ulažu, zaključio je Milošević.

Predstavnik Roma Matjaž Oršuš osvrnuo se na nedavnu tragediju u Paragu u kojoj je ubijena žena i ranjeno nekoliko osoba. Reko je da se situacija smirila, ali da problemi i dalje postoje.

Županijska pročelnica za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić rekla je kako se ne može reći, kada se gleda strategija od 2013.-2020., da nije ništa učinjeno.

‘Učinjeno je mnogo i pomaka ima.’ – naglasila je. Kao primjer navela je obrazovanje. Od broja učenika koji su krenuli u školu, njih 20 posto završilo je srednju školu. Ipak, gledajući ukupno, i dalje se radi o vrlo malom broju.

Rekla je da je potrebno  osigurati uvjete dostojne za život u romskim naseljima, ali da to nije trajno rješenje. Krajnji cilj ne bi smjela biti ulaganja u zajednice koje će ostati izolirane – zaključila je.

Inače, bila je ovo prva terenska sjednica Povjerenstva čiji su članovi jučer stigli u Međimurje i posjetili romska naselja u Pribislavcu, Orehovici i Paragu.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More