Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Muzej Međimurja Čakovec: 70 godina bogate povijesti

U Riznici Međimurja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena povijest, ali  cjelogodišnji program obilježavanja 70. obljetnice ustanove. Ravnateljica Maša Hrustek Sobočan istaknula je da je ovu veliku obljetnicu Muzej dočekao obnovljen i spreman za nove velike projekte.

MMC 70 godina studiom.hr DSC 4833

Ustanova je osnovana kao kompleksan muzej zavičajnog tipa, u veljači 1954. godine, a godinu kasnije, 29. svibnja, otvorio je vrata posjetiteljima prvog stalnog postava u utvrdi Starog grada.

„Svi ravnatelji, ravnateljice, kustosi te svi ostali djelatnici Muzeja pridonijeli su njegovu razvoju, dajući svoj maksimalni individualni doprinos, baš kao i akademski kipar, prvi direktor ustanove Aleksandar Schulteis, i njegov suradnik, administrativni djelatnik i preparator Stjepan Leiner“

Muzej Međimurja Čakovec ime nosi od 1965. godine. U Prvom postavu bilo je izloženo 854 predmeta na 136 kvadratnih metara prostora, dok se danas muzejski prostori prostiru cijelom palačom i utvrdom, s 31.000 izloženih predmeta, u 53 zbirke. 

Obilježavanje je započelo ciklusom popularnih predavanja petkom – svaki zadnji petak u mjesecu predavač će biti jedna poznata osoba iz područja znanosti, književnosti, glazbenog ili javnog života. Krenuli su i s ciklusom edukativno kreativnih radionica svakog 14. dana u mjesecu, dok je središnje slavlje predviđeno u svibnju kroz niz događanja, od izložbi do dana otvorenih vrata, zrinijade, predavanja te same obljetnice 29.5. Rade i na monografiji Staroga grada koja će ove godine biti predstavljena.

U slavljeničkoj godini Muzej pratiti rođendanski logotip koji je izradila akademska umjetnica Rusa Trajkova. “Logotip je izrađen u duhu konstruktivizma, u korijenu te riječi “sadržana je simbolika izgradnje, gradnje”konstruktivizam” je izgradnja, gradnja, što se idealno poklopilo s našim Muzejom.”

Međimurje u svojoj povijesti, kulturi i tradiciji nadilazi svoju veličinu i svoje zemljopisne granice, rekao je župan Matija Posavec.

“Imamo se čime ponositi kad govorimo o našoj povijesti i kulturi. Mi smo to snažno odlučili očuvati, jer kroz kulturu projiciramo naš identitet koji je jedna od naših najvećih vrijednosti. Ovih 70 godina je prijelomnica da možemo jasno reći da nam se kultura isplati, da kulturu moramo čuvati i u nju ulagati.”

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.