Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Međimurski je dan rijeke Mure

Mura, Foto: Studio M

Rijeka Mura | Foto: Studio M

Međimurski je dan rijeke Mure – 18. travnja Skupština Međimurske županije proglasila je ‘Značajni krajobraz rijeke Mure’ na današnji dan 2001. godine čime počinje moderna era zaštite prirode u Međimurju, podsjeća na ovaj dan Međimurska priroda – javna ustanova za zaštitu prirode.

„Stalna skrb o Muri nikad ne prestaje jer su uvijek aktualne neke prijetnje po zdravlje i vitalnost prirodnog ekosustava kojem je Mura okosnica. Nikad se ne smije zaboraviti da ideje izgradnje novih hidroelektrana na Muri još uvijek tinjaju u mislima nekih planova. Pritom je česti argument: ako je mogla Austrija, zašto ne bismo mogli mi nizvodniji? Primjerice, iako polako odustaje od te ideje, Slovenija još uvijek planira izgradnju hidroelektrana na toj rijeci, a posljedice te izgradnje trpjelo bi i nizvodno Međimurje. Drava je najbolji primjer uništene rijeke i svih promjena u ekosustavu s kojima se danas Međimurje mora nositi.“, navode u priopćenju.

Proglašenjem petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, područje uz Muru dobilo je dodatni “osigurač” u smislu trajne zaštite prostora. No, potrebna je stalna skrb tim prostorom kako bi priroda ovog područja ostala kakva jest. Značajni krajobraz nije samo rijeka Mura u koritu, nego i širi okolni prostor poput živičnjaka u donjem dijelu Međimurja.

Reginalni park Mura Drava www.studiom.hr

„Neke od općina u Međimurskoj županiji donedavno su smatrale da je opseg Značajnog krajobraza prevelik, pa su predlagale da se granice zaštićenog područja smanje tj. svedu u granice Regionalnog parka Mura-Drava. No, taj postupak pokazao se pravno neizvedivim, pa je ZKRM ostao u svojim izvornim granicama proglašenja iz 2001. godine.Dotle, 18. travnja i dalje se obilježava kao Međimurski dan rijeke Mure.“, navode iz javne ustanove Međimurska priroda.

Prema pisanju Međimurske prirode, nekoliko najvećih stalnih prijetnji značajnom krajobrazu rijeke Mure su požari, krivolov ribe i divljači, odbacivanje smeća, intenzivna poljoprivreda i posljedična deforestacija i uništavanje mozaičnih staništa teklimatske promjene zbog kojih nestaju krhka staništa poput bara/močvara i sezonskih mlaka.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.