STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Međimurska županija s pola milijuna kuna financira osobne asistente za djecu u vrtićima

Svako ulaganje u djecu, stvaranje je bolje budućnosti za naše društvo – poruka je s današnjeg potpisivanja ugovora vrijednog pola milijuna kuna koje Međimurska županija daje Savezu udruga Prvi korak za projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove.

Novcima će biti financirana polovica plaće za 35 pomagača koji će raditi s 52 djece u 20 vrtića. Drugu polovicu plaće sufinancira 14 općina i tri grada. Međimurska županija bila je prva, ali ostala i jedina županija koja osigurava sredstva za asistente u predškolskim ustanovama, rekao je župan Matija Posavec. Dodao je i da će županija financirati asistente dokle god je potrebno, jer je županija koja brine o svojim najranjivijim skupinama.

A upravo bez podrške Županije kao i jedinica lokalne samouprave koje sufinanciraju drugu polovicu, ovaj projekt ne bi bio moguć, rekla je predsjednica Saveza Prvi korak Petra Kovačić. Podsjetila je da savez okuplja pet udruga koje brinu za djecu s teškoćama u razvoju (MURID, Udruga slijepih, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, Udrugu za autizam Pogled i Udrugu za sindrom Down).

Koliko značaj imaju pomagači za djecu ali i roditelje, govorio je predstavnik roditelja Nenad Štek. S druge strane pomoć su i odgojiteljima u vrtiću, nadovezala se ravnateljica Dječjeg vrtića Dječja mašta Grozdana Žagar naglasivši da se radi o nadstandardu u odgoju i obrazovanju.

Od 2015. godine Županija je izdvojila oko 2,5 milijuna kuna za integraciju 300 djece s teškoćama u razvoju.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.