Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Međimurska županija preuzela 99 od 301 predmeta državne imovine

Međimurska županija preuzela je prvih 99 predmeta vezanih uz upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Sukladno Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, s početkom ove godine takvi predmeti s Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prenose se jedinicama regionalne i lokalne samouprave na daljnje rješavanje.

MZ Preuzimanje predmeta studiom.hr DSC 3227

Ministarstvo trenutno ima 301 aktivan predmet od interesa za Međimursku županiju, a Odluku o preuzimanju prvih 99 potpisao je dana župan Matija Posavec.

U ovom trenutku, operativno preuzimamo prvih 99 predmeta, među kojima se 53 predmeta odnose na zahtjeve općina i gradova, a 46 predmeta na zahtjeve pravnih i fizičkih osoba“, rekao je župan, dodajući da je želja građanima pokazati da Međimurska županija ima efikasnu javnu upravu.

Potvrdila je to i državna tajnica Sanja Bošnjak koja je donijela Odluku u Međimurje naglasivši da je upravo efikasnost cilj novog Zakona koji pridonosi i fiskalnoj decentralizaciji.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa  vrlo je složen posao jer u Hrvatskoj još uvijek nisu uređene zemljišne knjige te nisu povezani katastar i gruntovnica. Vjerujemo da će se i ovi predmeti i sljedeći, za koje građani i poduzetnici već mogu predavati zahtjeve mnogo brže rješavati“, rekla je.

MZ Preuzimanje predmeta studiom.hr DSC 3214

UO Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša svaki će predmet razmatrati zasebno, uz niz druge birokracije do konačne odluke, odnosno potvrđivanja zatjeva.

Za predmete u vrijednosti do 130 tisuća potisuje župan, predmeti do milijun eura bit će u nadležnosti Skupštine Međimurske županije, o onima do 1,5 milijun eura odlučivat će resorno ministarstvo, a odluku o zahtjevima iznad te vrijednosti donijet će Vlada.

Bez obzira tko donosi konačnu odluku, po rješenju predmeta, Županija dobiva 20 posto prihoda od tržišne vrijednosti, 20 posto će dobiti i jedinica lokalne samouprave na kojoj se nekretnina nalazi, a preostali dio država, rekla je državna tajnica.

Preuzete predmete rješavat će više od pet zaposlenih u Međimurskoj županiji, redom odvjetnici, te za sad nema potrebe za novim zapošljavanjima tek unutarnja reorganizacija, rekao je župan. Izdvaja se podatak da je UP prošle godine zaprimio 3385 predmeta vezanih za gradnju ili prostorno planiranje, od kojih je 98 posto riješeno.

MZ Preuzimanje predmeta studiom.hr DSC 3189

Županija je od Ministarstva zatražila još dva predmeta, onaj o darovanju zemljišta za izgradnju logističko-distributivnog centra za voće i povrće na području grada Preloga i predmeta vezanog uz zemljište za izgradnju novog vatrogasnog operativnog centra Vatrogasne zajednice Međimurske županije. U zadnjem slučaju, radi se o zahtjevu Grada Čakovca za darovanjem zemljišta uz južnu obilaznicu, kako bi planirani projekti što prije mogli u realizaciju.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.