STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Međimurska županija obilježila 400. godišnjicu rođenja Petra Zrinskog

Foto: Međimurska županija
Međimurska županija u petak je obilježila 400. godišnjicu rođenja hrvatskog bana i pjesnika Nikole Zrinskog, rođenog 6. lipnja 1621. godine.

Predstavnici Zrinske grade, Međimurske županije i Grada Čakovca, podno spomenika Zrinskom ispred zgrade Županije položili su cvijeće. Nakon mimohoda do središta grada, obilježavanje je nastavljeno uz glazbeni nastup Dixieland banda, Ane Labazan Brajša i Jurice Kapuna.

Nastavak je to niza važnih okruglih obljetnica u posljednjih godinu i pol dana. No, 350. obljetnica tragične smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, 10. obljetnica Spomendana455. obljetnica Sigetske bitke, 20. obljetnica Zrinske garde, 400. obljetnica rođenja Nikole VII. Zrinskog nisu svečanije obilježene zbog epidemiološke situacije.

Petar Zrinski hrvatski je ban, vojskovođa i pisac, istaknuo se u mnogim bitkama protiv Osmanlija. U književnosti je poznat jer je s mađarskog jezika na hrvatski preveo djelo starijeg brata Nikole “Adrianskoga mora sirena”.

Značajan je i zbog toga što je podupirao napore za stvaranjem zajedničkog hrvatskog književnog jezika kombinacijom štokavštine, kajkavštine i čakavštine.

U javnosti je poznato i njegovo oproštajno pismo supruzi Katarini “Moje drago serce”, koje je napisao dan prije smaknuća. Pismo je već 1671. prevedeno na nekoliko svjetskih jezika. Izvornik se čuva u Zagrebačkoj nadbiskupiji te je jedan od prvih tekstova koji su skrenuli svjetsku pozornost na nepravdu počinjenu hrvatskom narodu.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More