STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Međimurka iznijela teške optužbe na račun Odjela gastroenterologije, oglasili se iz Bolnice

Foto: Međimurska županija, Facebook

Teške optužbe na račun Odjela gastroenterologije u Županijskoj bolnici Čakovec putem svojih društvenih mreža objavila je Ana Novak iz Pribislavca.

Opisala je stravično iskustvo koje je njezina majka doživjela na tom odjelu i gdje se, kako tvrdi, prema pacijentima ponašaju kao prema inventaru. Napisala je i da je njena majka iz bolnice izašla bolesnija nego što je u nju došla te da su joj uništili svako dostojanstvo.

“Odjel gastroenterologije boluje od najteže i najsmrtonosnije dijagnoze, koja će ubiti sve pacijente prije nego li njihove primarne bolesti. Napravili su da se moja majka na odjelu nije mogla osjećati niti kao govno, niti kao smeće, već nešto ispod nule.

Da nije potrebna biti na ovome svijetu, jer je beskorisna i nikome ne treba. Učiniti da pacijent dobije suicidne misli to je za svaku osudu i SVIMA vama koji ste sudjelovali u ovome hororu želim iskreno da vas jednog dana liječe i o vama skrbe takvi zdravstveni djelatnici i da dobijete takvu zdravstvenu skrb kao sto je moja mama, i jedino tada ćete spoznati na vlastitoj koži koliko duboko ste uništili mamino dostojanstvo i pravo na život i osnovne životne potrebe. Tek tada shvatiti ćete težinu mojih rijeci i svega onoga sto sam usmenim pritužbama željela reci.

ODJEL gastroenterologija – šaka jadnika i vjerujte odgovarat ćete mi svi vi koji ste sudjelovali i jednim djelom bili priča tog horora. Do zadnjeg atoma svog bića borit ću se za svoju mamu, jer sve sto imam i jesam dugujem njoj, a kao sto ste se vi sprdali s mene na informacijama tako ću se ja sada sprdati s vas!! Živa katastrofa!“ – napisala je Novak u svojoj objavi.

U svojoj podužoj objavi nije konkretno navela o kojim se pripustima prema njezinoj majci radilo, a opisala je situaciju iz bolničke sobe.

„Da ima u tim ljudima imalo empatije i ljudskosti i da se prema pacijentima ne ponašaju kao prema inventaru, tog kobnog ponedjeljka, dotična medicinska sestra uvidjela bi da je mamina cimerica bila mrtva a ona ju je hranila sondom i davala joj infuziju. Ja sam ta koja sam med. sestri rekla da ova gđa ne diše, jer sam se igrom slučaja našla u sobi. Žalosno. Ne znam čega ima vise u meni tuge, jada ili bijesa!“ – stoji u njezinoj objavi.

Iz Bolnice su reagirali priopćenjem koje prenosimo u nastavku:

„Nakon pritužbe koje je gđa. Ana Novak iznijela na tretman nje i njezine majke na Odjelu gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec, a potom ih i javno objavila na društvenim mrežama, bolnica se kao prvo ispričava zbog, kako se potužila Ana Novak, neugodnih situacija doživljenih na Odjelu. Bolnica je odmah po dospijeću pritužbe započela internu proceduru utvrđivanja okolnosti koje su dovele do nesporazuma, a koje ćemo u ponedjeljak dostaviti podnositeljici pritužbe. Također, istog ćemo dana o slučaju i pritužbama obavijestiti Ministarstvo zdravstva i zatražiti da sami istraže je li i kako došlo do pogreške na Odjelu gastroenterologije, a koja se prvenstveno odnosi na lošu komunikaciju na relaciji obitelj pacijenata – liječnik.

Činjenicu da je za vrijeme boravka kćeri kod majke u bolničkoj sobi, preminula pacijentica u istoj sobi, a sestra joj mijenjali infuziju, ako je istinita – neobranjiva je. Mogli bismo ju pokušati braniti vrlo teškim stanjem pacijentice zbog čega je uglavnom spavala, ali nećemo, pustiti ćemo da nadzor utvrdi je li ova tvrdnja istinita i u skladu s nalazom poduzeti daljnje korake.

– Ani Novak i njezinoj majci se, ukoliko se zaista dogodilo na način kako ona tvrdi, i osobno ispričavam zbog ove velike neugodnosti. Također, što se tiče pritužbe na manjak informacija i je li bilo pogrešaka u postupku liječenja, naša će bolnica poduzeti sve radnje kako bi ubuduće, neovisno jesu li ondje zbog vikenda ili praznika samo dežurni liječnici, uspostavila pravovremena komunikacija liječnika i obitelji pacijenata. Apsolutno je jasno da oni što prije trebaju dobiti kvalitetnu informaciju, ne samo zbog profesionalnih nego i moralnih razloga, a je li gđa. Novak traženu informaciju mogla dobiti i ranije nego ju je dobila, pustit ćemo da odluče više instance, nakon provedenog nadzora – ističe ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijske bolnice Valerija Korent kaže:

– Žalosti me da je uopće došlo do ovog događaja i da se on rješava putem medija i internetskih stranica, a prije nego što su se u ustanovi završile sve zakonske radnje koje su u tijeku i kako bi se utvrdile sve činjenice iznesenog događaja. U tijeku su očitovanja djelatnika te nadzori koji će utvrditi jesu li točne činjenice svih navoda gospođe Novak. Prema tome će se poduzimati potrebne mjere i zakonite radnje. Sestrinska profesije koja je sve zahtjevnija, iziskuje veliki stručni i profesionalni angažman svake medicinske sestre i tehničara i cilj je zdravstvena njega i skrb bolesnika, empatija i profesionalan odnos te individualni pristup ovisno prema zdravstvenom stanju svakog pacijenta.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.