Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Međimurje u petak odaje počast žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škrabrnje

Hrvatska u subotu obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dan je to kada se prisjećamo jednih od najtežih trenutaka Domovinskog rata i borbe za oslobođenjem zemlje od velikosrpskog okupatora. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje sjećanje je na 18. studenoga 1991. godine kada je nakon 87 dana i uz velike žrtve velikosrpski agresor slomio herojsku obranu grada Vukovara i počinio pokolj u Škabrnji.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, do tragičnog sloma obrane poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. Nakon pada Grada u koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Za nekoliko stotina zatočenih i nestalih ni danas se ne zna njihova sudbina.

Počast poginulim u nestalim hrvatskim braniteljima bit će odana diljem Međimurja.

Središnje obilježavanje bit će u petak, 17. studenog u Čakovcu u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije, Međimurske županije i Grada Čakovca.

Obilježavanje će početi u 17:30 odavanjem počasti braniteljima kod spomen ploče kod nogometnog igrališta NK Sloga, u 18 sati bit će služena sveta misa u Crkvi sv. Antuna Padovanskog odakle će krenuti kolona sjećanja prema Vukovarskoj ulici duž koje će upalite svijeće uz natpis ‘Vukovar’.

U 20 sati izaslanstva će položiti vijenac kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, a najavljen je govor sudionika obrane Vukovara, Željka Sršana.
Međimurska županija u 20:15 sati obilježit će i podno spomenika 359. obljetnicu pogibije Nikole VII Zrinskog.

Obilježavanje Dana sjećanja u Prelogu

U organizaciji Grada Preloga i braniteljskih udruga obilježavanje Dana sjećanja bit će održano u petak u 17 sati.

Kod spomenika Domovinskom ratu u Prelogu paljenjem svijeća predstavnici Grada, mjesnih odbora, branitelji i učenici preloških škola odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine.

Sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata bit će služena na sam praznik, 18. studenoga, u Crkvi sv. Jakoba u 7 sati, a potom će izaslanstva položiti cvijeće i upaliti svijeće ispred spomenika Domovinskom ratu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.