STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Međimurje obilježilo 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske

30 godina Hrvatska je međunarodno priznata kao neovisna i suverena država.

15. siječnja 1992. godine Hrvatsku su napokon priznale sve zapadnoeuropske zemlje okupljene u tadašnjoj Europskoj zajednici. Njihov su postupak slijedile Kanada, Australija i Novi Zeland te pojedine latinoameričke države. Svemu su prethodila priznanja Njemačke, koja je to učinila još u prosincu 1991. te Vatikana, dva dana ranije, 13. siječnja 1992. godine.

Do toga su dovele tragične posljedice rata koje su koji su jugo-srpske snage povele protiv Hrvatske u ljetnim mjesecima 1991. Razaranje sela i gradova, stradanja civilnog stanovništva, sve veći broj izbjeglica i širenje bojišta uz uzastopna kršenja primirja od strane agresora. Međunarodno priznanje dalo je vjetar u leđa onima koji su se borili na ratištima diljem zemlje borili da ona bude samostalna i suverena, rekao je obilježavanju u Čakovcu predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat.

Istog dana šest godina kasnije istekao je mandat međunarodnih mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNTAES) u hrvatskome Podunavlju čime je ono reintegrirano u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Ove su dvije važne obljetnice obilježene minutom šutnje i polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod spomen obilježja braniteljima u Perivoju Zrinskih. Počast su, između ostalih odala izaslanstva braniteljskih udruga, Međimurske županije i Grada Čakovca. Prigodnim riječima nazočnima se obratio župan Matija Posavec.

Detalje donosimo u informativnom programu, a u nastavku pogledajte fotogaleriju s obilježavanja:

 

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.