Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Laserski show umjesto vatrometa: Ovi su se gradovi odlučili za drugačiji doček Nove godine

Kako se približavamo kraju još jedne godine i iščekujemo proslavu naših postignuća, Prijatelji životinja podsjetili su da novogodišnji vatromet nije nezamjenjiv način proslave.

Dopisom su pozvali sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način.

Kako se svijest građana protekom vremena mijenja, sve više i više gradova odustaje od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri u Hrvatskoj su Čazma i Rovinj koji će na veselje građana ove godine umjesto vatrometa imati laserski show.

Prijatelji životinja podsjećaju i na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Kao jedan od primjera navode prošlogodišnji požar u Zagrebu izazvan vatrometom na krovu nebodera tijekom proslave Nove godine.

Svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom u novogodišnjoj noći. Zvuk vatrometa i eksplozija pirotehnike može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres koji utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Nadalje, ljudi koji su bolesni ili osjetljivi teško se nose s iznimno glasnom bukom. Vatromet također ispušta visoke razine štetnih plinova i zagađuje već ionako u ovo vrijeme zagađen zrak te trgovi zagađenja ostaju u vodi i tlu. – poručuju iz udruge Prijatelji životinja te pozivaju sve građane da blagadnsko vrijeme obilježe bez pirotehnike.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.