Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Kretanja na tržištu rada i stanje sigurnosti: Najviše je stranih radnika iz Filipina

Gospodarsko socijalno vijeće Međimurske županije održalo je 118. sjednicu na čijem dnevnom redu su bile četiri točke među kojima najvažnije kretanja na tržištu rada i stanje sigurnosti.

U Međimurskoj županiji trenutno je 4100 stranaca koji dolaze izvan zemalja EU, a prema podacima iz PUM zaposleno ih je 3671. Najviše je stranih radnika dolazi iz Filipina. Slijede Nepalci, Indijci pa radnici iz BiH, Kosova, Bangladeša.

Najviše ih je zaposleno u metaloprerađivačkoj industriji te građevinarstvu. Iz PUM-a ističu da sigurnosnih problema sa stranima radnicima u Međimurju nema, izvijestili su predstavnici Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić i Nenad Plevnjak.

IMG 9047 GSV MZ studiom.hr
Zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik GSV-a Elvis Novak (sindikat), Ivan Senčar (poslodavci)

Stav sindikata o uvozu radne snage pred sjednicu je komentirao Elvis Novak, trenutno predsjedajući GVS-a.

“Stav o uvozu radne snage je takav da ako nema druge mogućnosti, ako nam za gospodarstvo nedostaje radne snage, onda mi to ne možemo to spriječiti. Međutim, bilo bi puno bolje da plaće u Republici Hrvatskoj budu veće i da naši ljudi ne moraju odlaziti van u Europsku Uniju u potrazi za poslom. Onda bi i kroničan nedostatak radne snage bio puno manji. Uz to i da se minimalna plaća poveća.”, rekao je Novak. 

Različito mišljenje imaju poslodavci u realnom sektoru, kaže ispred poslodavaca Ivan Senčar.

“Veoma je lako reći da je treba povećati plaću, a pitanje je poslodavaca kako. Svjesni zadnjih zbivanja da svatko može štrajkati kad zaželi, posebno u predizbornim aktivnostima, bojim se da poslodavci teško da će ovaj put moći popratiti povećanje plaća u javnom sektoru, a nekako je činjenica da bi mi to morali.

Svi bi mi voljeli da naši djelatnici imaju velike plaće, međutim u nekim gospodarskim granama je to nemoguće. Porezna reforma koja se dogodila nije dostatna da bi se nešto tako značajno moglo dogoditi. Mi smo upozoravali na taj PDV, gdje i dalje sluha nema, on je i dalje krivac zašto plaće ne mogu biti veće i zašto poprilična svota novaca odlazi u inozemstvo jer se kupuje gdje je PDV manji posebno kad se radi o skupim stvarima.”, rekao je Senčar.

Po pitanju integracije stranih radnika Međimurska županija ima inicijativu, ali čeka nacionalnu strategiju, izjavio je zamjenik župana Josip Grivec, dodajući da je to pitanje u koje se moraju uključiti sve nadležne institucije i sektori.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.