STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

‘Kameni spoticanja’ u Prelogu i Čakovcu za žrtve holokausta

Polaganjem 28 ‘kamenova spoticanja’ u Prelogu i Čakovcu Međimurje se pridružilo inicijativi promicanja tolerancije i razvoja kulture sjećanja na žrtve holokausta.

Mali betonski blokovi na kojima je učvršćene pločica s ugraviranim imenom, prezimenom i datumom rođenja osobe te datumom i mjestom njezina pogubljenja postavljeni su u sjećanje na sve koji su na silu odvedeni iz svojih domova. Da se nikad ne zaboravi, ali i ne ponovi mračno doba ljudske povijesti. Postavljeni su u organizaciji Židovske općine Čakovec, Međimurske županije i gradova Čakovec i Prelog.

U Prelogu je devet kamenova spoticanja ugrađeno u pločnike ispred kuća na adresi Glavna 33 (Nikola Hirschon, Blanka Fišer, Edita Fišer, Suzana Fišer) te Glavna 66 (dr. Eugen Singer, Josefina, Marija, Nikola i Geza Singer).

Svečanosti su, između ostalih, nazočili gradonačelnik i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal i brojni predstavnici židovske zajednice. Svima se obratila preživjela članica obitelji Singer/Hirschon Alice Singer.

Detalje donosimo u našem informativnom programu, a u nastavku pogledajte fotografije sa svečanosti u Prelogu:
Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More