Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Jubilarni 30. Porin bit će održan u Zagrebu

Porin 2023 / Foto: Filip Kovačević

Porin 2023 / Foto: Filip Kovačević

Glazbena nagrada Porin ove godine slavi veliki 30. rođendan, a jubilarni Porin dodijelit će se u Zagrebu 28. travnja i to u Boćarskom domu.

  • U trideset godina, Porin je proputovao cijelu Hrvatsku, od Dubrovnika do Osijeka, gostovao u deset prekrasnih gradova domaćina, a ove godine odlučili smo da ćemo obljetnički Porin održati u Zagrebu. S obzirom na produkcijske i infrastrukturne potrebe i ovu sportsku dvoranu ćemo prenamijeniti u prostor dostojan najveće glazbene nagrade s impresivnom audio vizualnom produkcijom, kao što je to bio slučaj i u drugim gradovima. Više detalja o samom programu ćemo otkrivati u danima koji dolaze,” poručuju iz organizacije Porina.

Glazbena nagrada Porin je izdržala test vremena i svih trideset godina ostala najrelevantnija glazbena nagrada u Hrvatskoj čiji glasači nagrađuju one najbolje iz svih žanrovskih i strukovnih kategorija u tekućoj godini. Kao i sve što traje toliko dugo i gdje su brojna imena ostavila svoj pečat što organizacijski, što kao glazbenici koji su svojim skladbama i izvedbama obilježili hrvatsku scenu, imala je svoje uspone i padove, bolje i lošije godine, ali svi glazbenici koji su u tim godinama iskočili kao najznačajniji, utkali su dio sebe u Porin.

Prije 30 godina, na prvoj dodjeli nagrade Porin 1994., debitantica godine bila je Maja Blagdan, Pjesma godine Cesarica, Album godine Lupi petama Prljavog Kazališta, Najbolja ženska i muška vokalna izvedba pripale su Radojki Šverko i Oliveru… A tko je 30 godina poslije u konkurenciji u 37 kategorija na jubilarnoj dodjeli i kome će pripasti najvažnija statua.

Porin za životno djelo ove se godine posthumno dodjeljuje Massimu, umjetniku posvećenom publici, emociji i izvrsnosti; zatim zaljubljeniku u pjesmu i more specifičnog rašpastog glasa koji je osamdesetih stvarao splitsku scenu, Marijanu Banu i autoru koji je napisao preko osamsto skladbi, aranžeru, dirigentu i producentu, Dušanu Šarcu.

Utemeljitelji glazbene nagrade Porin su HDS – Hrvatsko društvo skladatelja, HRT – Hrvatska radiotelevizija i HGU – Hrvatska glazbena unija.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.