Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Još dvije općine potpisale ‘zero waste’ strategiju, predstavljeni i preliminarni rezultati za 2022.

Pre-kom 'zero waste' općine Jalžabet i Pribislavec / Jalžabet 3.2.2022.

Nakon što su lani postali dio Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom, Općine Jalžabet i Pribislavec sada su pristupile ‘zero waste’ strategiji.

Time su se pridružile ostalim jedinicama lokalnih samouprava u grupaciji u ostvarivanju ciljeva postavljenih do kraja 2025. godine u pogledu smanjenja, ponovne uporabe, odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada. Prema ovoj odluci svaka od 14 jednica jedinica lokalnih samouprava opredijelila se da udio odvojeno sakupljenog otpada poveća na 75%, a količinu miješanog otpada po stanovniku smanji na 60 kg godišnje.

Potpis na Odluku na svečanosti koja je danas održana u Jalžabetu stavili su načelnici – Općine Jalžabet Rajko Solar i Općine Pribislavec Matija Ladić.

Zero waste strategija okuplja više od 600 europskih jedinica lokalnih samouprava, Pre-kom je dio tog društva od 2016. godine, podsjetio je Marko Košak, nacionalni koordinator mreže Zero Waste Europe. Od tada s oko 20 posto odvojenog prikupljanja otpada do današnjih više od 60 posto daju Pre-komu lidersku poziciju u Hrvatskoj, istaknuo je Košak.

Prethodno su predstavljeni preliminarni rezultati u odvajanju otpadom u 2022. godini. Predstavio je ih je direktor Pre-koma Siniša Radiković istaknuvši da su rezultati pozitivni unatoč teškoj godini koju su pratila poskupljenja i pad prihoda.

Zadovoljstvo napredovanjem u pogledu ka čistom društvu izrazio je gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek. Svečanosti su među ostalima nazočili i načelnici Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, Općine Domašinec Mario Tomašek i općine Belica Zvonimir Taradi.

Preliminarni rezultate pogledajte u nastavku, a više o svemu donosimo u informativnom programu.
Pogledajte fotogaleriju sa svečanosti:

 

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.