STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

JAKOPLJE U PRELOGU Trodnevnicom počinje obilježavanje blagdana sv. Jakoba

Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba Prelog

Sveti Jakob zaštitnik je Preloga, a obilježavanje blagdana donosi bogati program duhovne pripreme i proslave blagdana sv. Jakoba ap.st.

Trodnevnicu će danas predvoditi velečasni Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, uz pjesmu dječjeg zbora Ribar sv. Jakoba.

U subotu, 23. srpnja duhovnu pripremu će predvoditi vlč. Andrija Botković, mladomisnik i župni vikar u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću. Pjevanje će predvoditi Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog.

U 19 sati u crkvi će biti održan koncert će Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb.

Centralno misno slavlje, na sam blagdan sv. Jakoba, biti će ujedno i misa sekundacija vlč. Dominika Cestara, a propovijedat će mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga. Pjevanje će predvoditi Mješoviti zbor Župe sv. Jakoba i Dječji zbor Ribari sv. Jakoba.

Župna crkva sv. Jakoba Starijeg apostola bila je najprije posvećena sv. Lovri mučeniku, na što podsjeća današnja crkva sv. Lovre u Cirkovljanu.

Od 1650. godine župna crkva u Prelogu spominje se pod titularom sv. Jakoba Starijeg apostola. Nova crkva u baroknom slogu građena je od 1758. do 1761. godine i jedna je od najljepših hrvatskih baroknih crkava.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.