Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Hodočasnici na Putu Svetog Jakova: Mali međimurski Camino od Čakovca do Preloga

Sveti Jakov zaštitnik je hodočasnika, a Župa Prelog slavi ga i kao svog zaštitnika. Posljednjih godina uz taj se blagdan veže hodočašće nazvano – mali međimurski Camino – Put Svetog Jakova.

Jedna posebna priča koje se i danas sigurno sjećate iz našeg programa bila je ona Nenada Šajnovića s Camino de Santiago. Upravo je španjolski put Svetog Jakova bio inspiracija za pokretanje Malog međimurskog Camina – Put Svetog Jakova koji je u ponedjeljak, na blagdan svetog Jakova, od Čakovca do Preloga, po treći put prošlo 11 hodočasnika.

  • Sama ideja o ovom hodočašću sinula mi je 2019. godine, na kavi s kolegicama Liljanom i Dubravkom, koje su također prošle španjolski put Svetog Jakova, Camino de Santiago, te se nadam da će se ova tradicija nastaviti. – objašnjava Šajnović.

On je na put od 30 kilometara krenuo iz Zasadbrega pa ga naziva i put ‘od kuće do Preloga’, a većina sudionika priključila mu se u Čakovcu, kod Crkve sv. Nikole biskupa. U 5 sati zajedno su nastavili prema preloškoj crkvi do koje ih je dijelilo 20 kilometara, uz dvije kratke pauze.

Prvo stajanje bilo je u Ivanovcu u crkvi Svetog Vida gdje im je hodočasnički blagoslov uz okrjepu udijelio velečasni Danijel Bistrović.

Prema Orehovici su nastavili makadamskim putem, za razliku od prethodnih godina, a kako bi izbjegli prometnu cestu i to je, kažu, bio pun pogodak.

Druga okrjepa dočekala ih je u Podbrestu kod obitelji Mustak, supružnika Suzane i Dragutina.

Skupina hodočasnika, prijatelja i entuzijasta punih je srca nastavila prema svom cilju, crkvi sv. Jakoba u Prelogu.

Stigli su oko 10:20 sati te prisustvovali središnjem misnom slavlju koje je ujedno bilo misa sekundicija mladomisnika vlč. Dominika Cestara.

 

Nakon mise, uz toplu dobrodošlicu, ugostio ih je preloški župnik Antun Hoblaj.

  • Kako i biva na hodočašćima, dogodila su se nova poznanstva i prijateljstva, bilo je puno razgovora, puno smijeha i suza, ali samo suza radosnica. To su čari i ljepote hodočašća. Hvala svima koji ste nam na bilo koji način pomogli i podržali, i neka se tradicija nastavi. – kažu naši hodočasnici.

I već danas vas pozivaju da rezervirati termin četvrtog hodočašća Mali međimurski Camino, i pridružite im se 25. srpnja iduće godine.

Pogledajte i ostatak njihove fotogalerije:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.