STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

HGSS upozorio na opasnost u planinama: ‘Ne upuštajte se u nepotrebne rizike’

Foto: Pixabay

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) danas je na svojim društvenim mrežama upozorila na zimske uvjete na svim planinama. Zbog zbog izrazito niskih temperatura i mogućih lavina građane su pozvali da ne odlaze u planine.

– Uzimajući u obzir trenutnu vremensku prognozu s niskim temperaturama, jakim vjetrom, novim snijegom, ledom i mećavama u planini, pozivamo vas na veliki OPREZ! – pišu u uvodu.

– Savjetujemo vam da se narednih dana ne upuštate u nepotrebne rizike. Ovakvi uvjeti iziskuju iskustvo, znanje, razum i opremu za visoke planine (dereze,cepin,kacigu, skijaške naočale,visokogorsku toplu opremu,rezervne dodatne slojeve, energetsku hranu i topli napitak – ne alkohol) – dodaju.

 

– Zbog velikih količina snijega i jakog višednevnog djelovanja vjetra, rizik od lavina je visok! Sve strmine većeg nagiba od 30 stupnjeva i one ispod streha su visoko rizične, a pogotovo sjeverni i istočni obronci.

Orijentiranje u planini će biti dodatno otežano zbog slabe vidljivosti, vjetra i naoblake. Budite razumni i ostanite doma ovaj put! – poručuju iz GHSS-a.

 

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.