Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

FOTOGALERIJA | OŠ Orehovica – preventivnim aktivnostima do sretnijeg djetinjstva

U okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa  i Nacionalnog plana za uključivanje Roma, u OŠ Orehovica, Policijska uprava međimurska i Ravnateljstvo policije održali su preventivne aktivnosti iz programa “Poštujte naše znakove” , “Zajedno” i “Imam izbor”.

Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije rekao je da se akcija “Poštujte naše znakove” provodi od 1995. godine.

“Na žalost i dalje na našim cestama djeca stradavaju. Stradavaju kao pješaci, vozači i putnici, no ono što je najgore je da najviše stradavaju kao putnici u vozilima vlastitih roditelja. Ovom prilikom educiramo djecu za što sigurnije sudjelovanje u prometu, da se što sigurnije kreću, da se pravilno kreću u prometu samostalno, vežu pojasevima u automobilima te pravilno smještaju.”

Policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju Policijske uprave međimurske Marina Matulic Horvat kaže da su projekti “Zajedno” i “Imam izbor” fokusirani na starije naraštaje, na 7. i 8. razred.

“Ti projekti bave se ozbiljnijim temama,  radi se o trgovanju ljudima, prevenciji zlouporabe opojnih droga, prevenciji zlostavljanja, a nakon kratkih edukacija prikazan je i film “Udaj se kad si spremna” koji je govorio o prerano i prisilno sklopljenim brakovima i posljedicama koje iz toga proizlaze. Cilj ovim akcijama je dati djeci prave alate, pokazati  od koga i kad zatražiti pomoć te pokazati kako se  postaviti u određenim situacijama.”

Osnovnu školu Orehovica polazi 325 učenika od kojih je 60 posto romske nacionalne manjine. Romi su se integrirali u društvo i prihvaćeni su u lokalnu zajednicu, rekao je ravnatelj Branko Sušec. “Preventivne aktivnosti su uvijek korisne i ustvari su najpoželjnije. Ovakve akcije su dio našeg kurikuluma i uvijek su dobrodošle u svakoj školi. Promet, nasilje, trgovina ljudima te kod nas specifični problemi kao što su prerano stupanje u brak i spolne odnose su stvari na čijoj prevenciji treba raditi.” – rekao je ravnatelj te dodao da su i škola i Općina Orehovica primjer dobre prakse u suživotu s Romima.

Tijekom aktivnosti bili su postavljeni i informativni punktovi Policijske uprave međimurske i Službe civilne zaštite područnog ureda Čakovec.

Pogledajte našu fotgaleriju:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.