Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTOGALERIJA | Ministrica Obuljen-Koržinek uručila UNESCO-ve povelje za međimursku popevku

Još 2018. godine međimurska popevka upisana je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Svečanost dodjele UNESCO-vih povelja za međimursku popevku održana je danas u Čakovcu, a laureatima ih je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je cijeli proces uvrštenja Međimurske popevke na UNESCO-ov popis započeo još 2013. godine kada je međimurska popevka upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tri godine kasnije počele su pripreme za izradu nominacije za sam upis koji je na koncu dočekan krajem 2018. godine.

Povelje su dodijeljene Međimurskoj županiji, Zajednici hrvatsko kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, KUU Seljačka sloga Nedelišće Muzeju Međimurja Čakovec, Centru za kulturu Čakovec, Općini Sveti Juraj na Bregu i udruzi Matapur Lidije Bajuk.

Povelje su dodijeljene nositeljima kandidature za uvrštenje na UNESCO-c popis, no nagrada su svim kulturno-umjetničkim društvima kulturnim institucijama koje su kroz generacije od zaborava čuvale međimursku popevku, kao i jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje istu podupiru, istaknula je ministrica.

DSC0850 UNESCO Medimurska popevka studiom.hr

Ispred Međimurske županije povelju je preuzeo župan Matija Posavec. Prethodno je u govoru podsjetio da je međimurska odigrala važnu ulogu povijesti našega kraja i kao dokaz da pripadamo Hrvatskoj. Istaknuo je da ostavila i bogatstvo kulture i raznolikosti koje će se čuvati i dalje.

Ispred laureata zahvalio je predsjednik Zajednice hrvatsko kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač pri čemu je govoreći o opsežnosti priprema za kandidaturu međimurske popevke pročitao pismo pokojne tete Lize.

Svečanost je prigodno upotpunjena nastupima KUD-a Novakovec, Cecilije Merkač, Tamare Korunek i Nevena Kolarića na cimbalima.

Ministrica je nakon svečanosti dodjele u zgradi Scheier obišla Riznicu Međimurja. Prethodno je u izjavama za medije na pitanje zašto se povelje dodjeljuju tak sada rekla da sam proces upisa traje te podsjetila da je dodjelu povelja prolongirao je i COVID.

Izjave donosimo u našem informativnom programu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.