Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTOGALERIJA | Međimurje obilježilo 78. godišnjicu oslobođenja od nacifašističke okupacije

Kod spomen-groblja u Svetom Jurju u Trnju obilježen je Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine od nacifašističke okupacije.

U povodu 78. godišnjice oslobođenja Međimurja od mađarskog i nacističkog okupatora položeni su vijenac u upaljene svijeće. Obilježavanje je održano u organizaciji Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec, a počast su odala izaslanstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, politički dužnosnici i građani.

Prigodnim govorima obratili su se općinski načelnik Miljenko Horvat, predsjednik udruge Miljenko Zorko i međimurski župan Matija Posavec.  

Početkom travnja 1945. godine, Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju nacističku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, naš je kraj posljednji pripojen matici zemlji.

Oslobođenje Međimurja je započelo 1. i 2. travnja 1945. godine. Prelog je oslobođen 4. travnja, a Čakovec 6. travnja 1945. godine, kojim datumom se obilježava i Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije.

>>> FOTOGALERIJA | Obilježeno oslobođenje Preloga i Međimurja od nacifašističke okupacije

Detalje donosimo u informativnom programu.

Pogledajte našu fotogaleriju s obilježavanja:

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.